Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Předsvatební oslava, Maradonovy nohy a Pozdrav z Nigérie mezi oceněnými na BRNO16

Předsvatební oslava, Maradonovy nohy a Pozdrav z Nigérie mezi oceněnými na BRNO16

Předsvatební oslava, Maradonovy nohy a Pozdrav z Nigérie mezi oceněnými na BRNO16

62. ročník Mezinárodního festivalu krátkých filmů BRNO16, který probíhá od středy 13. 10. v Kině Art na Cihlářské a No Artu na Radnické, už zná své letošní vítěze! Hlavní cenu si odnesl snímek Předsvatební oslava, poroty také udělily celkem čtyři čestná uznání. Festival pokračuje až do neděle.

Hlavní cenu udělila mezinárodní porota, ve které letos zasedli Radu Sticlea, Clara Schermer, Jakub Hložek, Petr Horák a Vojtěch Janoušek. Jako vítěze zvolili egyptský snímek Předsvatební oslava režiséra a scenáristy Morada Mostafa:

Podmanivý obraz komplikovaných a chaotických vztahů na rozlučce se svobodou očima nezasvěcence. Konflikt pomáhá odkrýt praskliny a kulturní rozdíly. Film nejen zachycuje události a jejich protagonisty, ale také komplexně a nezjevným způsobem odkrývá množství vrstev mezilidských vazeb a společenských struktur. Kinematografické pozorování nabývá působivé formy bez toho, aby nutilo obraz do osvědčených narativů.

Porota také udělila tři čestná uznání, a to snímkům Zahrádkářská kolonie (Vytautas Katkus), Zlatá legenda (Chema Garcia Ibarra, Ion de Sosa) a Skončím v base (Alexandre Dostie).

Snímky mezinárodní soutěže hodnotila také středoškolská studentská porota ve složení Lucia Čumpelíková, Elisabeth Homolová, Sára Sojáková, Vendula Vrbová a Michaela Zlámalová. Svoji cenu předaly snímku Maradonovy nohy:

Cenu studentské poroty jsme se rozhodly udělit filmu Maradona‘s legs od režiséra Firase Khoury. Příběh se odehrává v Palestině a pojednává o dvou mladých chlapcích s vášní pro brazilský fotbalový tým. Sbírají fotbalové kartičky. Díky svému odhodlání získají i poslední scházející, Maradonovy nohy. Celý příběh je opředen dětskou nevinností a naivitou, která vtáhne diváka do děje. Má spád a inspirující myšlenku. Zvláštní pozornost bychom chtěly věnovat také dětským hereckým výkonům.“

Československou 16, soutěž třinácti snímků českých a slovenských autorů, hodnotila porota z Ústavu filmu a audiovizuální kultury Masarykovy univerzity. Šárka Gmiterková, Martin Kos a Dana Licehamrová zvolili jako vítěze Československé 16 snímek režiséra Petera Hoferici:

Cenu poroty FAV udělujeme filmu Pozdrav z Nigérie, který svým absurdně satirickým pojetím důvtipně reflektuje odcizenost současného světa a problémy komunikace. Oceňujeme zejména promyšlenou formální stránku filmu svědčící o autorově schopnosti adaptovat současné trendy v kinematografii do vlastní tvorby. Nejvýraznější klady snímku spatřujeme v překvapivé pointě i četných režijních nápadech na úrovni inscenace a obrazové kompozice.

Porota FAV udělila také čestné uznání, a to snímku M E Z E R Y Nory Štrbové.

Vyjadřujeme zvláštní uznání animovanému dokumentu M E Z E R Y. Oceňujeme zejména, jak autorka dosahuje působivosti paměťového filmu, který důmyslně konstruuje v rámci sevřeného tvůrčího konceptu a skrze svoji osobní zkušenost. Suverénně přitom zapojuje celé spektrum formálních technik a postupů, jimiž zprostředkovává bolestivé rodinné trauma, zpřítomňuje dojem mezer v útržkovité paměti a zesiluje divácký prožitek.“

Možnost udělit svoji cenu mají také diváci, ti letos zvolili jako vítěze divácké ceny snímek Zkouška režisérky Sonii K. Hadad.

Jsme velmi rádi, že se 62. ročník BRNO16 mohl opět uskutečnit v domovském Kině Art. Je to vždy ohromná satisfakce. Vážíme si toho, že to letos ocenili i diváci, kteří na Cihlářskou dorazili v opravdu hojném počtu,“ hodnotí letošní ročník ředitel a dramaturg festivalu Milan Šimánek.

63. ročník BRNO16 proběhne v říjnu 2022. Další informace: www.brno16.cz | www.facebook.com/BRNO16festival

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru