Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Kam se poděla pátá rota?

Kam se poděla pátá rota?

Kam se poděla pátá rota?

RECENZE – KOMIKS: Punisher: Svět sovětů (Garth Ennis & Jacen Burrows) – JAROSLAV STUCHLÝ

V loňském roce se Garth Ennis vrátil k postavě Punishera a vydavatelství BB/art na tuto událost nenechalo tuzemského čtenáře dlouho čekat. Což je dobře, protože Ennis Punishera umí. Nejlepším důkazem budiž jeho série Punisher MAX, vydávaná u nás mezi lety 2008–2017.

Úvod Světa sovětů ukazuje tohoto marvelovského antihrdinu v typické situaci. Se zbraní v ruce stojí nad mrtvolami postřílených padouchů. Jenže, něco je v tomto případě jinak. Punisher nevystřelil ani ránu. Ne, nebojte se, nezískal nadpřirozené schopnosti. Jen tu práci za něj odvedl někdo jiný. Netrvá dlouho a Frank stojí střelci tváří v tvář. Je to Rus, jmenuje se Valerij Stěpanovič a nesmiřitelně jde po organizaci vysoko postaveného mafiána Prončenka, který aktuálně dělá všechno pro to, aby svůj byznys legalizoval a stal se ctihodným občanem.

A protože nepřítel tvého nepřítele je tvým přítelem (nebo tak nějak), získá Punisher ve Valerijovi rovnocenného parťáka. Navíc se ukáže, že tento bývalý voják systematicky likviduje Prončenkovu organizaci již delší dobu, přičemž jsou jeho akce automaticky připisovány Punisherovi.

Garth Ennis má válku v krvi. Respektive, podobně jako třeba Hemingway chápe válku jako mezní zkoušku lidské povahy. Ve válce se buď zrodí přátelství do konce života, nebo se charaktery zlomí a válka nadělá z lidí doživotní nepřátele. K čemu tohle filozofování? Valerij samozřejmě odhalí Punisherovi důvod své nenávisti ke Konstantinu Prončenkovi, což Ennisovi umožní znovu se vrátit do Afghánistánu, tentokrát ovšem z perspektivy sovětských vojáků nasazených zde v 80. letech. A hrůzy, které čtenáři předkládá, o mnoho převyšují vše, co předvedl ve výše zmíněné sérii. Nejhorší na tom je, že něco podobného se skutečně dělo, nejen v Afghánistánu, ale i v jiných konfliktech válkami zmítaného 20. století. Třetí sešit s názvem Čtu na tvém náhrobku, že ti bylo devatenáct je nejpůsobivější, dalo by se říct nejhororovější částí celého vyprávění. Pravda je, že co do motivace sovětské přítomnosti v Afghánistánu Ennis hodně zjednodušuje, skoro to vypadá, že Sovětský svaz zahájil intervenci proto, aby osvobodil obyčejné Afghánce od „fundamentalistickejch šmejdů“. Na druhou stranu vkládá tato slova do úst vojákovi, který o skutečných příčinách toho, proč se náhle ocitl v cizí zemi, nemusel mít ani ponětí.

Svět sovětů ovšem není jen ruská lidová zabijačka. V postavě senátora spolupracujícího s Prončenkem autor komiksu vytahuje kartu zkorumpovaných politických kruhů, neštítících se ničeho (včetně vlastizrady), jen aby ukojily svoje mocenské ambice. I takoví musejí podle klasické punisherovské šablony dojít zaslouženého trestu.

V Punisherovi vykresluje Ennis nelítostný svět, v němž není místo pro slabost nebo soucit. Je to svět brutálních mužů, řídících se kodexem oko za oko, a žen, které této hře buď přizpůsobí svoje zbraně, nebo z ní vypadnou. Nic pro citlivé povahy, zvláště když Jacen Burrows (kresba tužkou) všechny ty hrůzy naplno odprezentuje, kolega Ortego je vytáhne inkoustem a Woodard šťavnatě vybarví. O tom, že Ennisův slovník nepochází zrovna z nejspisovnějších jazykových vrstev, není potřeba nikoho přesvědčovat.

Kdo má tyhle nadživotní chlapské akční příběhy rád, nebude Světem sovětů zklamán. Ti ostatní ať jdou raději o dům dál.

P.S. Nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že u výrazu “sovětů” v názvu (originál Punisher: Soviet) by dávalo větší smysl velké písmeno. Rusů je totiž v komiksu plno, ale o nějakých radách, výborech nebo zastupitelských orgánech SSSR nepadne ani půl slova. Pokud ale jde o sofistikovaný odkaz na stejnojmenné nakladatelství (1948–68), pak svou poznámku odvolávám.

Garth Ennis & Jacen Burrows
Punisher: Svět sovětů

Nakladatelství BB/art, Praha 2021
136 stran
399 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru