Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Česko-slovenský film Jak jsem se stala partyzánkou má cenu z festivalu goEast

Česko-slovenský film Jak jsem se stala partyzánkou má cenu z festivalu goEast

Česko-slovenský film Jak jsem se stala partyzánkou má cenu z festivalu goEast

Ještě před svým uvedením v tuzemské distribuci zaznamenal dokumentární snímek Jak jsem se stala partyzánkou první úspěch. Mezinárodní premiéru měl koncem dubna v hlavní soutěži prestižního německého festivalu goEast, kde získal jednu z hlavních cen. Celovečerní debut romské filmařky Very Lackové je autobiografickým pátráním po identitě osobní a identitě romského etnika skrze dějiny druhé světové války. K českým divákům se tento působivý a osobní dokumentární snímek dostane pravděpodobně na konci tohoto roku.

Celovečerní dokumentární film s podtitulem Filmový odboj proti zapomenutí přichází s doposud nepoznanými příběhy romských odbojářů a partyzánů.

Režisérka Vera Lacková odhaluje na pozadí vlastní rodinné historie pohnuté osudy čtyř romských partyzánů. Pátrání přivedlo režisérku k doposud nezveřejněným faktům našich dějin a přináší příběhy lidí, kteří se navzdory odlišnému etnickému původu dokázali spojit v boji proti zlu. Režisérka našla jejich potomky, někteří ani neznali historii své rodiny.

„O Romech v odboji se toho moc neví. Když už, tak je na ně většinou nahlíženo spíše jako na oběti holokaustu, ale neví se, že to byli i hrdinové. Nechci, aby lidé, kteří bojovali za naši svobodu, upadli do úplného zapomnění a zemřeli tak podruhé,“ říká autorka dokumentu Vera Lacková.

Prostřednictvím rozhovorů s potomky, pamětníky, či pátráním v archivech bourá zažitou představu o Romech jako o obyčejných obětech nacismu a představuje Romy, kteří svými činy přerostli dějiny minoritního etnika a zaslouženě se dostali do kontextu evropských dějin. Vera při svém pátrání naráží na zakořeněné předsudky, lhostejnost a nenávist vůči romské komunitě ve vzpomínkách pamětníků i v průběhu samotného pátrání.

Mezinárodní premiéra snímku se uskutečnila na 12. ročníku německého festivalu goEast, který se konal ve Wiesbadenu od 20. do 26. dubna. Film byl zařazen s s dalšími šestnácti tituly ze střední a východní Evropy do Hlavní soutěže.

Film Jak jsem se stala partyzánkou je česko-slovenskou koprodukcí společností Media Voice, Film & Sociologie, RTVS a České televize.

Film byl vyvinut v rámci workshopu Ex Oriente Film pořádaného Institutem dokumentárního filmu.

http://www.filmpartizanka.eu

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru