Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Za týden začíná Noir Film Festival. Představuje festivalovou znělku

Za týden začíná Noir Film Festival. Představuje festivalovou znělku

Za týden začíná Noir Film Festival. Představuje festivalovou znělku

Přesně za týden, ve středu 18. srpna se návštěvníkům a návštěvnicím Noir Film Festivalu otevřou sály hradu Český Šternberk. Úderem 16. hodiny začne první projekce 9. ročníku akce, která pravidelně každý srpen přináší několikadenní dávku mrazivých filmových dramat, detektivek a thrillerů. Až do neděle 22. srpna Noir Film Festival uvede pět desítek projekcí snímků z USA, Československa a Indie.

„Letošní ročník bude ve znamení sociálně angažovaných snímků, počínaje pěticí hollywoodských snímků z přelomu 40. a 50. let z hlavní programové sekce Noir bez předsudků reflektujících palčivé otázky rasismu a xenofobie, které zmítají americkou společností,“ uvádí dramaturgyně Jana Bébarová a dodává: „Nelehkou sociální situaci válečných veteránů z několika úhlů pohledu nahlédne programová sekce Ztráta paměti, zatímco o bigamii, vyrovnávání se s tělesným hendikepem, nelehké pozici bezprizorních svobodných matek či prázdných životech frustrovaných žen v domácnosti ze zdánlivě idylického amerického předměstí budou pro změnu vyprávět dramata, která v téže době natočila herečka Ida Lupino, jejíž režijní tvorbě bude věnována retrospektivní sekce.“

Kromě Idy Lupino festival rovněž vzdá hold hereckému odkazu hollywoodských hvězd Bette Davis (Tam za lesy) a Victoru Matureovi (Budím se s křikem). Projekcí dvou televizních detektivek (Načasovaná smrt, Muž v osidlech) a vzpomínkovými večery uctí i památku letos zesnulé české herečky Hany Maciuchové.

Dramaturgickým konceptem festivalu je představovat film noir v jeho různých podobách napříč časem i geografickým prostorem. Neonoirovou revizi populárního žánru letos zpřítomní čtyři filmy v režii bratrů Coenových, které s hravou nepředvídatelností přetváří noirové konvence. Publikum bude moci vidět jejich „zázračný“ debut Zbytečná krutost (1984), konverzační gangsterku Millerova křižovatka (1990), která stojí ve stínu kultovního Farga (1996) a v Cannes oceněného, vizuálně opulentního Muže, který nebyl (2001).

“Odhoďte předsudky a přijďte se přesvědčit, že tanec a noir jdou dohromady,” láká na programovou sekci Bollywoodský noir dramaturg Milan Hain.“Indický populární film nebyl nikdy tak ideologicky podvratný jako americký noir, ale i tak bollywoodské snímky klasického období pokrývají množství žánrových poloh a mezi tituly z 50. a 60. let, na které se náš výběr zaměří, je možné najít mnoho látek s kriminálními, gotickými či hororovými motivy. Prostředí středověkého hradu například skvěle podtrhne intenzivní duchařskou atmosféru filmu Mlha, který je adaptací románu Daphne du Maurier Mrtvá a živá, jehož slavnější filmovou verzi od Alfreda Hitchcocka jsme uváděli před dvěma lety,doplňuje Hain.

Speciální festivalové DVD a Blu-ray edice

Chybět nebudou i československé tituly s noirovými podtóny, jako například psychologické drama Závrať (1962) o zvláštní a znepokojivé přitažlivosti mladé dívky a staršího muže, které je výsledkem tvůrčí spolupráce scenáristy Jana Procházky a režiséra Karla Kachyni. Film vyjde ve spolupráci se společností Magic Box ve speciální festivalové DVD edici. Během festivalu bude k dostání za 130 Kč (po skončení festivalu za 159 Kč). Disk je vybaven i anglickými titulky a českými titulky pro sluchově postižené.

Na Českém Šternberku bude ve čtvrtek 19. 8. před večerní projekcí na hradním nádvoří představena i Blu-ray edice filmu Není cesty ven (1950), kterou ve spolupráci s festivalem vydává společnost Art4FMedia (v minulosti na modrém disku vydala Hitchocckovu Rebeccu a Mackendrickovou Sladkou vůni úspěchu). „Snímek pojednávající o mladém černošském lékaři (debutující Sidney Poitier), kterého rasistický zločinec neoprávněně obviní z vraždy, je nejlepším příkladem společensky uvědomělé filmařiny, kterou ve studiu Twentieth Century-Fox prosazoval Darryl F. Zanuck,“ uvádí Milan Hain, který pro booklet napsal průvodní studii.

Hudební vystoupení a Noc filmových nadějí

Zpestřením programu bude němý, hororově laděný snímek Příchozí z temnot (1921) v režii významné osobnosti československé němé kinematografie Jana S. Kolára, jenž se zčásti natáčel v prostorách hradu Český Šternberk. O živý hudební doprovod se postará uznávaná violoncellistka Terezie Kovalová. Zasněné melodie melancholických písní s ambientními polohami zpěvačky Sáry Vondráškové aka Never Sol budou intrem prvních dvou večerních projekcí, zatímco zbylé dva uvedou jazzové a swingové improvizace v podání Anety Kováčové.

Před páteční open-air projekcí snímku Vymahač (1951) s Humphreym Bogartem v hlavní roli bude na hradním nádvoří promítnut vítězný snímek Noci filmových nadějí, kterou již čtrnáct let organizuje TV Nova. Ve spolupráci s Noir Film Festivalem letos vyhlásila speciální kategorii „Natoč noirový film“, v níž vyhrál Rudolf Vodička z Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně s krátkým snímkem Bezesná noc (aneb Norma není Batesová).

Festivalová znělka

Týden před začátkem Noir Film Festival odhaluje tradiční animovanou znělku z autorské dílny Marie Urbánkové a Matouše Vyhnánka.

Kompletní program 9. ročníku je dostupný na webových stránkách https://www.noirfilmfestival.cz/cz/. Více ke vstupenkám a festivalovým pasům najdete zde

Facebook / Twitter / Instagram

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 943

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru