Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Problémy s Comicsem

Problémy s Comicsem

RECENZE KNIHY: Milan Kruml: Comics: Stručné dějiny – KATEŘINA ŠTEIDLOVÁ –

V létě tohoto roku vydalo nakladatelství Comicscentrum knihu Milana Krumla Comics: Stručné dějiny. V našem prostředí jde o jedinečný počin, neboť se jedná o první původní českou knihu, která se zabývá historií světového komiksu od jeho prvopočátku takřka po dnešní dny. Není tedy s podivem, že příprava této knihy zabrala tvůrcům dlouhých sedm let. Výsledek jejich práce bych ráda posoudila v této recenzi, a to jak po stránce grafické, tak obsahové stránce.

Zdroj: Comics centrum

Kniha je výjimečná nejen svým tématickým zaměřením, ale také grafickou podobou. Každá kapitola začíná stručným zasvěcením do „děje“ a následně je text rozdělen do dvou sloupců, v nichž už nalézáme podrobné informace o daném časovém údobí komiksových dějin. Toto uspořádání notně evokuje novinový článek, při jehož čtení se člověku často stává, že jej nesleduje s velkou koncentrací. Přiznám se, že jsem si na toto uspořádání musela chvilku zvykat, abych vnímala vše, co mi kniha chtěla sdělit.

Protože pojednání o dějinách komiku se nevyhýbá výčtu jmen a děl, je pro čtenářovu orientaci v textu důležité jejich grafické zvýraznění. A zde nacházím první problém knihy. Toto zvýraznění není důsledné a čtenářovi začne po chvíli vrtat hlavou, proč některá jména zvýrazněná jsou a jiná nikoli. Nabízelo by se zdůvodnění, že zvýrazněna jsou jen ta, která se objevují v rejstříku na konci knihy, ale po namátkovém ověření zjistíte, že toto pravidlo nefunguje. Systém zvýraznění je tedy pro čtenáře velkou záhádou (a doufejme, že v něm tvůrci nějaký systém mají).
Výrazným grafickým prvkem knihy jsou obrázky z jednotlivých komiksů. Právě v nich vidím největší přínos knihy. Čtenář má možnost porovnávat různé kreslířské styly a proměnu výtvarné složky komiksu v průběhu dějin. Přetisknuty jsou také kompletní stránky děl, díky nimž můžete proniknout do poetiky vyprávění a grafické výstavby.

Nejdůležitější na celé knize je ovšem obsah. Dějiny komiksu jsou rozděleny do patnácti kapitol, v nichž sleduje vývoj amerického, evropského a stručně také japonského komiksu. Uspořádání kapitol se řídí časovou posloupností, proto se často přesouváme z Ameriky do Evropy a zpět. Čtenář tak nemá možnost sledovat ucelený kontinuální vývoj v jedné a následně v další oblasti. Nabízí se mu mozaika, která však často nevede k výslednému obrazu, ale ještě většímu zmatku.

Největším problémem knihy ale je faktografická správnost informací. Na mnoha místech naleznete údaje nepřesné nebo přímo nepravdivé.1 Cíl vytknutý nakladatelem, tedy zvýšení komiksové gramotnosti v ČR, tak naprosto selhává.

Kniha Comics: Stručné dějinyje již vyprodaná. Můžeme tedy doufat, že pokud se bude chystat druhé vydání, poučí se jeho tvůrci z chyb, které v knize nalézáme nyní.

Odkazy
ukázka z knihy Comics: Stručné dějiny

Print Friendly, PDF & Email
  1. Podrobný výčet chyb ve vybraných kapitolách můžete najít na serveru Komiksárium. []

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru