Zde se nacházíte: 25fps » Téma » A Bit About Fry & Laurie

A Bit About Fry & Laurie

TÉMA – TVŮRČÍ DVOJICE: Stephen Fry a Hugh Laurie – VERONIKA ZÝKOVÁ –

První je herec, režisér, spisovatel, vypravěč a moderátor. Druhý je herec, spisovatel, režisér, hudebník a sportovec. Stephen Fry (*1957) a Hugh Laurie (*1959) – přátelé a spolupracovníci, dvojice, která vytvořila nespočet skečů a v přestrojení ztvárnila mnoho postav. Ačkoli mezi jejich nejznámější spolupráce patří především sketch-show A Bit of Fry and Laurie (1989–1995) a komediální seriál podle P. G. Woodehouse Jeeves and Wooster (1990–1993), stojí za to připomenout si i méně známé počiny této dvojice, stejně jako inspirační zdroje a prostředí, v němž se herecky utvářeli.

Zdroj: community.livejournal.com

Spolupráce Frye a Laurieho se datuje již od dob jejich studia na University of Cambridge.[1] V roce 1980 je neseznámil nikdo jiný než Emma Thompsonová, která s oběma účinkovala v řadě revue a show. Spolu s Tonym Slatterym, Paulem Shearerem a dalšími byli členy legendárního dramatického kroužku Cambridge Footlights.[2] Na slavném edinburghském festivalu Fringe vyhráli v roce 1981 Perrier Award se svou revue The Cellar Tapes,[3] jejíž televizní verze byla uvedena o rok později. Revue nabízí pětačtyřicet minut skutečně nápaditých skečů, které předznamenávají budoucí tvorbu Frye a Laurieho. Scénky jsou opravdu různorodé, sahají od politické satiry přes parodii hvězd až ke skečům s poněkud přihlouplými lidmi. Objevuje se zde i několik melodicky a textově propracovaných písní, z nichž za zmínku stojí jedna o vraždě Johna Lennona, ve které Tony Slattery zpívá: „…Some day I‘ll shoot somebody famous, some day I‘ll shoot somebody big. I’ve got to do better than shoot the Pope, assassinate God, it‘s my only hope. Some day I‘ll shoot somebody dead…“[4]

Zdroj: www.footlights.org

V roce 1983 byl na BBC Two odvysílán pilotní díl The Crystal Cube, mockumentárního[5] vědeckého pořadu, který se ukázal být příliš obskurním, než aby BBC riskovala natočení a odvysílání dalších dílů. Kromě Frye a Laurieho se v The Crystal Cube objevili Ben Elton, Robbie Coltrane a Emma Thompsonová. Natočena ve studiu s diváky vyhlíží The Crystal Cube se svými podivnými pokusy skutečně dosti excentricky a ačkoli je tato podivná show zábavná, zcela pochopitelně měl řadový divák s přijetím tohoto experimentu problémy. FryLauriem začali být nicméně vnímáni jako komické duo, a to i díky skečům zábavní show Alfresco ze stejného roku. Dvě série této show, jež vysílala Granada Television, se od sebe značně odlišují – první má surreálně podivný nádech, druhá je výrazně „normálnější“. Autorem show byl Ben Elton, který má na svědomí spolu s Richardem Curtisem také tři řady seriálu Černá zmije (Blackadder).

Fry a Laurie v letech 1986 a 1989 ztvárnili právě v druhé a čtvrté řadě Černé zmije nezapomenutelné postavy lorda Melchetta / generála Melchetta a prince-regenta George / poručíka George.[6] Opravdové proslulosti však dosáhli teprve se svou vlastní sketch-show nazvanou A Bit of Fry and Laurie. Od BBC dostali po neúspěchu The Crystal Cube ještě jednu příležitost, a tak byl pilotní díl odvysílán v roce 1987.

Blackadder Goes Forth // Zdroj: www.geocities.com

 

A Bit of Fry and Laurie představuje inteligentní sketch-show, která nedosahuje absurdních rozměrů Létajícího cirkusu Monthy Pythonů, ale je neméně zábavná a excentrická. Během celkem šestadvaceti epizod se setkáváme s řadou postav, které ztvárňují Fry Lauriem. S některými z nich jen jednou, jiné nás provázejí sérií skečů v celé řadě epizod. Setkáváme se s fiktivními lidmi v ulicích, kteří představují jakýsi hlas lidu. Diváci slyší pouze útržky odpovědí dotazovaných (nikdy ne tazatele), které jsou většinou scestné a nesmyslné, a právě proto vtipné.

Především v první sérii se oba protagonisté nejen obrací k publiku a vystupují tak ze svých rolí, ale dokonce komunikují s diváky ve studiu, prochází mezi nimi a používají je jako své „spoluhráče“. Stejně tak zdánlivé vystoupení z role dokáží zapracovat do scénky, aby v závěru vyšlo najevo, že vše bylo předem secvičené a vypointované. Vynikajícím příkladem je skeč pilotního dílu, který se odehrává v obchodě s autíčky.

–          Brý ráno. Vy jste ošklivej.

–          Ne… Ehm… Tenhle… Tenhle neděláme.

Ne, jestli se pamatuješ, tenhle se mi nelíbil.

–          Já myslel, že byl docela vtipnej, tenhleten.

–          Uděláme místo něho jiný…

(…) Prodavač dlouho převádí zákazníkovi autíčko pro synovce. Nakonec se dohodnou na ceně. Prodavač řekne:

–          Tak teda dobře. Má narozeniny. Jseš ošklivej bastard. 50 pencí.

V A Bit of Fry and Laurie je dostatek výrazných skečů s charakteristickými dvojicemi postav, jako jsou například Tony (agent) a Control (jeho nadřízený) či John a Peter,kteří se pohybují ve světě byznysu (ať už se jedná o diecézi či health centrum) a vyznačují se neustálým popíjením a drsnou mluvou, stejně jako „zlou ženou“ ve stylu amerických seriálů.

Kromě anket a různorodých skečů jsou nedílnou součástí pořadu komická hudební čísla, která obstarává Laurie. Jde o jeho vlastní tvorbu i parodii na známé hity, při kterých se sám doprovází nejčastěji na klavír či kytaru.

A Bit of Fry // A Bit of Laurie

Na situační a charakterové komice je založen také úspěch dalšího počinu dua, jímž je komediální seriál Jeeves and Wooster podle knižní předlohy nejen v Británii velmi populárního P. G. Woodehouse.[7] Laurie v něm ztvárnil starého mládence Bertieho Woostera, jenž se sice pohybuje v prostředí aristokratů, ale sám má do vznešeného chování, které by se dalo očekávat soudě podle jeho původu, skutečně daleko. Jako správný (ještě přeci jen) mladík má Bertie sluhu, kterým není nikdo jiný než Reginald Jeeves (Fry) – muž, který disponuje zdravým selským rozumem a informacemi, které Bertiemu unikají. Model hloupého pána a jeho chytrého sluhy je zde doveden k dokonalosti a těžko si představit dvojici, která by ztvárnila Woodehousovy postavy lépe, Zapeklité a ztřeštěné situace, které svým bezmozečnatým počínáním způsobuje Bertie, chladnokrevně a s potměšilým úsměvem řeší Jeeves, aby se jeho pán ještě roztřesený a zmatený posléze nechápavě dožadoval vysvětlení… Ve třiadvaceti epizodách se vyskytne nespočet potíží – ať už s amatérským diktátorem, tetičkou, ještě hloupějšími Bertieho přáteli či jeho láskami.

Zdroj: www.telegraph.co.uk

Fry a Laurie se poté sešli v roce 1992 v částečně autobiografickém snímku Petrovi přátelé (Peter’s Friends), který režíroval Kenneth Branagh. Tento poněkud opomíjený počin Branaghovy filmografie je v samotném úvodu skvělou evokací 80. let a dále pak zachycením vztahů a přátelství mezi jednotlivými postavami, stejně jako jejich životních osudů. V obsazení najdeme kromě čtveřice bývalých členů Footlights také Branagha, Imeldu Stauntonovou či Phyllidu Lawovou.

Ačkoli se zdá, že opětovná spolupráce Stephena Frye a Hugh Laurieho je kvůli pracovnímu vytížení obou na několik let dopředu vyloučena,[8] a stěží lze brát zavděk jednou epizodou komediálního seriálu Forthysomething (2003), kde se Fry objevil spolu s Lauriem, jenž seriál zrežíroval a zahrál si v něm hlavní roli.[9] Přesto lze doufat, že nám společně znovu připomenou doby, kdy si při vyslovení jména jednoho z nich divák ihned v mysli doplnil jméno toho druhého.

 

Společná filmografie Stephena Frye a Hugh Laurieho (výběrově, vše kromě * vyšlo na DVD):

Cambridge Footlights Revue (1982)

Alfresco (1983) *

The Crystal Cube (1983)

The Young Ones (1984) – epizoda Bambi

Blackadder II (1986) – 2 epizody společně

Blackadder Goes Forth (1989)

A Bit of Fry and Laurie (1987, 1989–1990, 1992, 1995)

Jeeves and Wooster (1990–1993)

Peter’s Friends (1992)

 

Knihy (vydané scénáře):

A Bit of Fry & Laurie (1990)

A Bit More Fry & Laurie (1991)

3 Bits of Fry & Laurie (1992)

Fry & Laurie Bit No. 4 (1995)

 

Odkazy:

http://stephenfry.com/

http://www.hughlaurie.net/

http://wodehouse.ru/jaweng.htm

 

[1] Fry vystudoval anglickou literaturu, Laurie antropologii a archeologii.

[2] Ze slavných členů Cambridge Footlights zmiňme alespoň Douglase Adamse (autor Stopařova průvodce Galaxií), Germaine Greerovou, Johna Cleese, Erica Idlea či Sashu Barona Cohena. Více o členech Footlights i historii a současnosti viz http://footlights.org/home.html.

[3] Cambridge Footlight Revue (Cellar Tapes) vyšla na DVD jako bonus A Bit of Fry and Laurie – Season 2. Několik skečů z revue je také na YouTube.

[4] Překlad: „…Jednoho dne zastřelím někoho slavného, jednoho dne zastřelím někoho velkého. Musím udělat něco většího, než zastřelit papeže, zabít Boha, to je má jediná naděje. Jednoho dne někoho zastřelím.“

[5] Mockument = falešný dokument

[6] Laurie se objevil také v 2. řadě seriálu – v roli knížete Walleského.

[7] Dílem P. G. Woodehouse se silně inspiroval Zdeněk Jirotka při psaní svého Saturnina.

[8] Hugh Laurie tráví většinu času v USA, kde od roku 2004 točí seriál House M.D., ve kterém ztvárňuje titulní postavu. Prodloužil kontrakt do roku 2012. Stephen Fry kromě mnoha svých dalších aktivit (natáčení Valkyrie režiséra Davida Finchera – 2008, hostování v seriálu Bones – 2007) hraje v současnosti hlavní roli v britském seriálu Kingdom.

Oba byli mimo jiné v roce 2007 vyznamenáni Řádem britského impéria za zásluhy v oblasti dramatu. Laurie je autorem úspěšného románu Obchodník se smrtí (The Gun Seller), jež je v prodeji od letošního roku i u nás. Fry je autorem deseti románů.

[9] Laurie režíroval tři ze sedmi epizod seriálu. Zahrál si ve čtyřech.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru