Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Co nadělil Filmexport

Co nadělil Filmexport

Co nadělil Filmexport LUKÁŠ GREGOR

Boom levného prodeje DVD na novinových stáncích se dotkl i společnosti Filmexport. Od podzimu loňského roku tak neprodává za pár desítek korun pouze tituly již dříve vydané, ale dokonce i DVD premiéry.

Pravidelně vás na stránkách 25fps informujeme o titulech, které vydává Filmexport Home Video. Díky této společnosti se na DVD v kvalitním přepisu a leckdy s bohatým bonusovým vybavením dostalo již několik českých filmů, natočených do konce šedesátých let dvacátého století. Se závěrem loňského roku došlo k jistým změnám. FEX již nevydává časopis Zlatý fond, který každý měsíc přinesl za 199,-Kč jeden titul, místo něj ale své DVD premiéry Filmexport prodává na novinových stáncích (s bulvárním deníkem Aha!) za necelých 40,- Kč. Naštěstí nedošlo k poklesu obrazové kvality, čili pečlivému? přístupu k filmu, disky ale již neobsahují bonusové materiály. Občas se objeví fotogalerie a soudobá dokumentace, bohužel ale ne přístupné coby DVD-ROM, což je ztráta největší.

Filmexport se sice nyní nejvíce soustředí právě na tento způsob prodeje, nicméně s menší frekvencí se objevují i tituly v  „klasickém formátu“ (s bohatším bonusovým vybavením) – jako třeba 2x Otomar Korbelář, o němž je psáno více v druhém článku aktuálního čísla 25fps.

Náš časopis se bude i nadále snažit mapovat vydavatelskou činnost Filmexportu. Nyní přinášíme minirecenze na několik snímků, jež se objevily v prodeji na podzim roku 2007 a které jsou nyní k dostání buď v prodejnách Levných knih, či přímo přes společnost Filmexport.

_

Mezi námi zloději

Trojice propuštěných vězňů se rozhodne okrást zemědělské družstvo. Součástí plánu je, že dva z nich do družstva vstoupí. Pak ale zjistí, že se dostali mezi ještě větší zloděje, než jsou oni sami, a družstvo je na mizině. Rozhodnou se, že se do roka musí družstevní pokladna naplnit tak, aby se jejich investice vyplatila…

Zdroj: www.dvdinform.cz

Co si budeme namlouvat, režisér Vladimír Čech, jako by mu u kolíbky stála sudička jménem Průměrnost, za svoji čtyřicet let trvající kariéru natočil jen jeden film, který vystupuje z jinak nezajímavé šedi (Divá Bára z roku 1949). Tam, kde se mu nedostávalo uměleckých ambicí (či prostě schopností), vynahradil je řemeslnou zručností. Filmexportem před půl rokem vydaný Černý prapor i přes určitě morální kazy například dokázal, že Čech zvládá v českých poměrech ukočírovat dobrodružný žánr a jistou míru exotiky, přičemž nepůsobí směšně. Na konci října 2007 se na novinových stáncích dostala do prodeje DVD premiéra Čechovy komediální variace na téma zlodějiny a současně i kolektivního hospodaření. Snímek začíná překvapivě originální titulkovou sekvencí, členové štábu (fotografie, jméno, funkce) jsou divákům představeni coby zločinci v kartotéce. Potud ale veškerá vynalézavost končí, ocitáme se v dobře odzkoušeném filmovém prostoru průměrné československé komedie. Tomu, aby však za zhlédnutí stála, dopomáhají jak herecké výkony ústředního tria Vladimír MenšíkOtomar KrejčaJiří Sovák, tak přeci jen i občasný gag. Za všechny příklad: když po hospodském a současně venkovském „kulturním činiteli“ (Menšík) vyžaduje malá dívenka k zapůjčení pro maminku Čachtickou paní, je jí dána odpověď: „Tak tu tady nemám, ale mám tu Annu proletářku, to je taky o ženské a navíc ze současnosti!“

Mezi námi zloději má být moralitkou o tom, kterak se zloději stali lepšími, když se setkali s ještě většími zloději. Což o to, skutečnost, že ve vedení JZD stojí „klan“ lumpů, je až překvapivě satirická, ale chybí tomu ostřejší drápky, které by se tehdejšímu kolektivnímu snažení více zadíraly pod kůži. Ačkoliv se zdá, že se k něčemu takovému schyluje, konec vyznívá do ztracena. Strana z toho vyjde opět dobře a okradení vesničané a polepšení (?) zlodějové se závěrečným titulkem mizí s pocitem nedořečeného.

Mezi námi zloději

Režie: Vladimír Čech

Scénář: Jiří Karásek, Vladimír Čech

Hrají: Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Jiří Sovák, Otomar Krejča, Josef Kemr, František Filipovský, Jaroslav Vojta aj.

Československo, 1963, 86min, čb.Titulky: české pro neslyšící

Bonusy: Fotogalerie, Soudobá dokumentace

Vydal: Filmexport Home Video s.r.o.

_

Král Králů

Komedie vypráví o potížích montážníka pražské ČKD Aloise Králů, který na montáži v Orientě zachránil život králi Tamánského souostroví. Již dávno na příhodu zapomněl, když najednou obdrží zprávu, že jej umírající král jmenoval králem – regentem. Tamánského trůnu se však chce zmocnit příbuzný zemřelého krále. Lojza přijme královskou hodnost a dostane se tak do nejrůznějších situací a obtíží…

Zdroj: www.dvdinform.cz

S koncem října 2007 se své DVD premiéry dočkala i méně známá komedie Martina Friče, kterou natočil zkraje šedesátých let. Co do kvality – a bohužel i řemesla – nemůže soupeřit s většinou Fričových snímků, přesto je něčím zajímavá. Ať už napětím mezi dobou, v níž film vznikal, či talentem a osobností režiséra. Jemný humor, který se nebojí stát místy bok po boku černým gagům, musí být někdy zploštěn ideologickými parametry „vtipnosti“. Zápletka jako ze sešitových románků má v rukou Martina Friče (stačí vzpomenout na brilantní parodii pokleslosti Pytlákova schovanka) potenciál k absurdní grotesce, zvláště uvědomíme-li si, že stát se králem Tamánského království je pro občana socialistického státu více než problematické. Z filmu však cítíme tlak na to, aby nebyl „závadný“, takže se brojí proti kapitalismu, upevňuje přesvědčení, že „doma je nejlépe“ a podobně. I díky tomuto vzájemnému střetu (ideologie vs. Frič) tak vyznívají hlášky typu „u nás v království se pořád popravuje, ale tady je to jiné, tady v Československu nejsou popravy populární…“ buď jako hnusný alibismus, nebo jako Fričovo odvážné rýpnutí.

Herecky Jiří Sovák nezklame, jeho Král je tragikomickou figurkou v složité byrokratické mašinérii, který si prostě jen tak chce hezky česky klidně žít. Sekunduje mu Miloš Kopecký, který to má mnohem těžší. Jeho postava diplomata, jenž má/nemá přesvědčit, aby se Král chopil trůnu, nejenže musí hovořit lámanou češtinou (opepřenou o ráčkování), ale hlavně jeho dialogovou listinu by bylo záhodno tenkrát rovnou spálit. Tolik líbezností směrem k dokonalému Československu (pochopitelně i státnímu aparátu) a plytkostí bylo asi na Kopeckého moc, protože z něj nepřesvědčivost a ne-elán přímo čiší.

Král Králů tak patří mezi trošku zvláštní exponáty – ve Fričově tvorbě nezaujímá významné místo pro své kvality, ale dík svým snahám soupeřit s ideologičností (jež by film bez jeho přispění zcela jistě pohřbila).

Král Králů

Režie: Martin Frič

Scénář: Jiří Mucha

Hrají: Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jiřina Bohdalová, Miloš Kopecký, Lubomír Kostelka aj.

Československo, 1963, 91min, čb.

Titulky: české pro neslyšící

Vydal: Filmexport Home Video s.r.o.

_

Nikdo nic neví

Druhá světová válka: Dva tramvajáci Martin a Petr jsou požádáni sousedkou Věrou, která má v patách gestapo, aby jí pomohli ukrýt tělo četaře SA Fritzce, který ji vydíral a při potyčce upadl do bezvědomí. Martin a Petr Fritze naloží do velkého koše a hodí ho do vody. V koši však byla jejich adresa a poctivý nálezce jim koš vrátí i s Fritzem… Co si s ním počnou nyní?

A nakonec to nejlepší. Josef Mach, známý díky pohádce Hrátky s čertem, nedlouho po skončení druhé světové války nabral odvahu se na ni podívat nejen s odstupem, ale především s notnou dávkou ironie a parodičnosti. Vzhledem k tomu, že se v Československu (na rozdíl třeba od Francie) nenosilo (resp. ani nesmělo) na období okupace nahlížet skrze komediální žánr, patří Nikdo nic neví mezi nevšední počiny. A jako by toho nebylo málo, Machovi se komedie vskutku podařila. Zápletka využívá motivy dobře známé z nejrůznějších frašek a situačních komedií (záměny osob, věcí…), nakládá s nimi nápaditě a vždy ve prospěch dalšího gagu. Komedie má spád a nemálo tomu napomáhá vedle scénáře ústřední dvojice. Je škoda, že se v podobně laděném snímku vedle sebe už nikdy František Filipovský a Jaroslav Marvan nesešli. Dokáží se jak doplňovat, tak současně fungovat jako dvojice, v níž je každý tak nějak jiný.

DVD vyšlo ještě jako součást časopisu Zlatý fond, proto je zde ke zhlédnutí i slovo historika. V bonusech upoutají ale i vzpomínky Jaromíra Pleskota (scénář) a soudobá dokumentace.

Nikdo nic neví

Režie: Josef Mach

Scénář: Josef Mach, Jaroslav Pleskot

Hrají: Hrají: Jaroslav Marvan, František Filipovský, Eduard Linkers, Jana Dítětová, Stanislav Neumann, Jiří Sovák, Eman Fiala, Jan W. Speerger, Karel Effa, Milka Balek – Brodská, Jaroslav Štercl, Ota Motyčka

Československo, 1947, 70min, čb.

Titulky: anglické a české pro neslyšící

Bonusy: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace (i na DVD-ROM), vzpomínky Jaromíra Pleskota

Vydal: Filmexport Home Video s.r.o.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru