Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Lexikony Národního filmového archivu

Lexikony Národního filmového archivu

KNIHA: Český hraný film V. – PETR SLINTÁK

Před třinácti lety se na světě objevil první objemný svazek, který vydal Národní filmový archiv. Lexikon českého hraného filmu se před nedávnem dočkal pátého dílu a doputoval už k roku 1980.

Národní filmový archiv je od svého ustavení v roce 1992 nejdůležitější kinematografickou centrálou v České republice. Instituce, která vznikla transformací Československého filmového ústavu, má za úkol především shromažďovat, ošetřovat a katalogizovat desetitisíce filmových archiválií, které se u nás dochovaly od konce 19. století – tedy od doby, kdy se i v českých zemích objevily první přístroje schopné zaznamenávat a prezentovat filmový obraz.

Nedílnou součástí činnosti Národního filmového archivu jsou i publikační aktivity, které mají výsledky výzkumu desítek badatelů zpřístupňovat veřejnosti. Vedle filmologického čtvrtletníku Iluminace tak NFA čas od času uvádí na český knižní trh i nové svazky z oblasti dějin a teorie filmu. Mezi jeho nejvýznamnější publikační projekty přitom patří série lexikonů shromažďujících údaje o českých hraných filmech vzniklých od roku 1898.

Doposud vyšlo pět objemných katalogů mapujících ucelená období české kinematografie – od němé éry, přes propagandistická padesátá léta až po novou vlnu let šedesátých. Zatím posledním svazkem knižní série nazvané Český hraný film je lexikon shromažďující kinematografické údaje z let 1971 až 1980.

Pátý díl dvojjazyčného česko-anglického ilustrovaného katalogu obsahuje filmy z období tzv. normalizace. Podobně jako v případě předcházejících svazků se přitom jedná o precizní dílo, které splňuje nejpřísnější odborná měřítka.

Ze světového hlediska je katalog unikátním svazkem zahrnujícím téměř 100 procent tvorby uvedeného období. Přináší nově ověřené údaje o hraných filmech včetně snímků osvětových, školních a reklamních. Vedle stručné rekapitulace děje a detailních filmografických údajů zahrnujících složení štábu a široké herecké obsazení poskytuje katalog informace o filmových materiálech, jejich metráži, i dochovaných pramenech. Nedílnou součástí hesla ke každému snímku je obsáhlá bibliografie zahrnující také zahraniční reflexi jednotlivých filmů a soupis získaných cen. V neposlední řadě jsou všechny filmy připomenuty ilustračními barevnými či černobílými fotografiemi. Publikace je dále doplněna širokým pomocným aparátem s rejstříky filmů, osobností, výrobců a exteriérů. Užitečný je i seznam literatury dotýkající se daného období nebo řada barevných listů s ukázkami dobových plakátů. Negativní kritiku si zaslouží snad jen absence údajů časové délky jednotlivých děl. Přepočítávat si filmové metry do hodin a minut je pro běžného čtenáře přece jen záležitost dosti nezvyklá.

Informacemi nabitá řada katalogů i přes tento drobný nedostatek představuje publikační chloubu Národního filmového archivu a je dobře, že svou koncepcí inspiruje i k dalším lexikologickým projektům. Fanoušci české filmové historie se tak mohou těšit například na připravovaný Katalog dokumentárních filmů nebo lexikon, který čtenářům a divákům shrne českou animovanou tvorbu.

Český hraný film V. / Czech Feature Film V.

Nakladatelství: Národní filmový archiv

Formát: 621 stran, 30x21cm, česky a anglicky, vázaná vazba

Rok vydání: 2007 (1. vydání)

O jednotlivých knihách také zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru