Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Editorial

Editorial

TÉMA: Editorial – ONDŘEJ ŠÍR –

Po více než roce dáváme v časopise 25fps v sekci Téma prostor výhradně českému filmu. Osobně považuji tuto volbu za vskutku odvážnou. Uvědomuji si totiž, že v oblasti dějin světového filmu nacházíme mnohdy zajímavější a neotřelejší témata. Nakonec jsme se přidrželi tématu snad nejznámějšího – československé nové vlny. O 60. letech v československém filmu dnes píší světoví autoři a pojednávají velké televizní cykly. Jestliže rozvoj československého filmu v 60. letech můžeme přisoudit obecnějšímu kulturně-politickému a společenskému uvolnění, nabízí se otázka, jak vnímat pozoruhodná filmová díla 80. let, za jejichž realizací mnohdy stáli stejní tvůrci jako v 60. letech.

Následujících sedm textů právě tyto filmaře připomene. Reflektujeme jak filmy ryze komerční, za které můžeme vydávat například Menzelovy hrabalovské adaptace, jakkoliv jim nechceme ubírat umělecké kvality, tak také filmy s patrnějším uměleckým záměrem, za které můžeme vydávat například Vláčilovy filmy, kterým naopak neupíráme diváckou zábavnost.

Vedle těchto všeobecně známějších tvůrců nezapomínáme ani na ty „okrajové“. Vracíme se k pozapomenutému Janu Schmidtovi a poohlížíme se i po exilové tvorbě Ivana Passera. Pokud vás tedy zaskočily chladné a dlouhé podzimní večery, 25fps je pro tyto chvíle vhodnou alternativou.

Přeji příjemné čtení.

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 49

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru