Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » O Přehlídce 70mm filmů v Krnově

O Přehlídce 70mm filmů v Krnově

ROZHOVOR s Marcelou Procházkovou, manažerkou Přehlídky 70mm filmů – ONDŘEJ ŠÍR –

Ve dnech 3. – 5. dubna 2009 pořádá Městské informační a kulturní středisko Krnov 4. ročník Přehlídky 70mm filmů. Přehlídka má za úkol připomenout dnes již ve střední Evropě nepoužívaný formát filmové kopie, který oslňoval návštěvníky brilantním zobrazením detailů a ve své době nepřekonatelným prostorovým zvukem.

 

Mohla byste na úvod přiblížit, jaká vizuální a zvuková specifika s sebou nese 70 mm film?

Tento formát filmu již od 50. let minulého století překvapoval diváky velikostí obrazu, množstvím zaznamenaných detailů a plně prostorovým šestikanálovým zvukem (většina ostatních filmů byla pouze s monofonním, nebo stereofonním záznamem). Políčko běžného širokoúhlého filmu 35mm obsahuje 387,66 mm2 obrazu, což je 2,75 x méně, než 1068,98 mm2 na 70mm kopii. V dnešní době není díky kvalitě a rozlišení současných filmových materiálů rozdíl již tak zjevný, ale filmy natočené na 70/65mm negativ mají větší hloubku ostrosti a ukazují více drobných detailů.

 

Město Krnov se může chlubit jediným fungujícím vybavením pro projekci 70mm filmů. Co Vás vedlo k zachování poměrně staré promítací techniky i v době, kdy se již 70 mm filmy nedistribuovaly…

V době rušení 70mm kin v bývalém Československu (konec 80. a začátek 90. let minulého století) nebylo zcela jasné, zda nebude znovu obnovena distribuce filmů na tomto filmovém formátu. V krnovském kině bylo technické vybavení zachováno díky nadšení a zájmu vedoucího kina pana Pavla Tomeška, který prosadil doplnění projekční kabiny o nové promítací stroje při zachování stávající techniky. Stroje UM 70/35 stále slouží pro projekci 35mm filmů (hlavně starší filmové kopie hrané v rámci aktivit filmového klubu), nové snímky s digitálními záznamy zvuku jsou hrány na strojích MEO 5X.

 

Přehlídku pořádáte již počtvrté. Můžete prozradit, s jakým diváckým ohlasem se setkaly předchozí ročníky?

Mile nás překvapuje stále se zvyšující zájem o naši přehlídku a to jak ze strany českých diváků, tak i zahraničních návštěvníků. První ročník navštívilo asi 80 akreditovaných zájemců, v loňském roce se počet blížil ke dvěma stům a to nepočítáme diváky, kteří přišli pouze na vybrané tituly.

 

Dnešní mladá generace již promítání „sedmdesátky“ pravděpodobně nezažívá. Sám jsem měl před lety možnost vidět jeden film. Jak reagují diváci na o poznání větší plátno než je u o obvyklého širokoúhlého formátu a také na šestikanálový stereofonní zvuk?

Díky novějším technologiím jsme dnes schopni odehrát i film na 35mm filmovém pásu na plátno původních „sedmdesátek“, také prostorový zvuk není díky formátům Dolby Digital a DTS zase takovou novinkou. Pravdou ale je, že návštěvníci jsou mile překvapeni detaily a prostorovým zvukem u starších titulů, kde tyto „technické vymoženosti“ nečekali.

 

Je dnes obtížné sehnat kopii 70mm filmu? Co to obnáší?

70mm kopií existuje na světě pouze omezené množství. Většinou se jedná o starší tituly, které nám půjčují jak soukromí sběratelé, tak i světové kinematografické archivy. Nové filmy se zpravidla z finančních důvodů na 70mm formátu nevyrábí (výjimku tvoří například film Paříž 36 z roku 2008, který bude v rámci přehlídky uveden ze 70mm kopie). Problémy vznikají jak s přepravou filmů (váha 1 filmové kopie může být až 160 kg včetně obalu), tak i s autorskými právy, která se pro potřeby přehlídky pohybují v řádech tisíců EUR. Realizace takto nákladné akce by proto nebyla možná bez spolufinancování z rozpočtu Města Krnov a bez grantů Ministerstva kultury ČR, kterým tímto děkujeme za podporu.

 

Na programu přehlídky letos najdeme filmy jako 2001: Vesmírná Odysea, Vetřelec, nebo Terminátor 2 Uplatňujete při sestavování programu nějakou koncepci, nebo je to v podmínkách, v jakých se pohybujete takřka nemožné?

Ano, každý rok se snažíme najít společné téma, které by bylo výchozí pro daný ročník přehlídky. S ohledem na ztíženou dostupnost některých titulů jsme ale nuceni určitý „ideový základ“ doplnit filmy jiných žánrů, které ale mohou přilákat i další diváky. Zároveň se snažíme uvádět i 70mm filmy, které byly uvedeny v naší filmové distribuci pouze na 35mm formátu, případně nebyly v našich kinech uvedeny vůbec (v premiéře jsme uvedli například Lawrence z Arábie, Doktora Živágo aj.).

 

Součástí programu bude také slavnostní společenský večer uspořádaný u příležitosti prvního uvedení 70 mm filmu v Krnově. Můžete prozradit, jaký to byl?

Prvním uvedeným 70mm filmem v Krnově byla komedie Báječní muži na létajících strojích, která se zde hrála od 23.5.1969. V letošním roce si tedy připomeneme 40 let od zavedení 70mm projekce v Krnově a tento film bude promítán při pátečním slavnostním zahájení.

 

U některých filmů je projekce synchronizovaná s DTS Diskem. Pokud se nepletu, tak původní vybavení strojů takovou synchronizaci neumožňovalo. Jedná se tedy o nějakou inovaci?

Ano, je to určité vylepšení. Kopie 70mm filmů vyráběné po roce 2000 již nejsou vybaveny magnetickou stopou pro záznam zvuku, místo toho je zvuk převeden do digitální podoby ve formátu DTS a na filmovou kopii je pouze vkopírována řídící stopa pro digitální přehrávač. Pro 70mm projekci se používají zvláštní snímače DTS a jsme asi jedni z prvních (ne-li jediní), kdo je osadil na promítací stroje UM 70/35.

 

Festivalovým návštěvníkům nabízíte také ubytovaní, je třeba v takovém případě nahlásit zájem dříve?

Bylo by to vhodnější. Návštěvníci si sice mohou zajistit ubytování i sami, ale počet ubytovacích kapacit ve městě je omezen a je proto možné, že v době konání přehlídky bude již výběr z různých cenových kategorií zúžen. Bližší informace naleznou zájemci na www.70mmfilm.wz.c

 

Máte už teď povědomí o tom, zda bude přehlídka pokračovat také v příštím roce?

Ano, rádi bychom uspořádali přehlídku v termínu 9.-11.4.2010 a na její přípravě se začne pracovat hned po ukončení letošního ročníku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 49

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru