Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Editorial

Editorial

TÉMA: Klasický japonský film – MILAN HAIN –

Oslavy nedožitých stých narozenin Akiry Kurosawy (23. března) probíhají ve velkolepém stylu. Tak například: Už před časem vydala společnost Criterion luxusní box set tvořený kolekcí pětadvaceti jeho snímků na DVD a ilustrovanou knížkou esejů a poznámek. Nebo: Televizní stanice TCM odvysílá během čtyř březnových úterků dvacet šest režisérových filmů, polovina z nich byla uvedena v den Mistrových narozenin. A dále: 9. března vyšla bohatě ilustrovaná knížka filmového historika Petera Cowieho nazvaná Akira Kurosawa: Master of Cinema s předmluvou režisérova obdivovatele Martina Scorseseho a úvodem experta na japonský film Donalda Richieho. Oslavy pak vyvrcholí tokijskou filmovou přehlídkou, která bude probíhat od 27. března do 16. dubna a na níž bude uvedena téměř kompletní Kurosawova režijní tvorba.

Časopis 25fps se rovněž rozhodl připomenout Kurosawovo dílo. Zároveň jsme však nechtěli zcela splynout s davem, a proto jsme téma rozšířili na celou klasickou japonskou kinematografii. Vedle analýzy Kurosawova pozdního snímku Děrsu Uzala tak můžete najít například portréty Ozua, Mizogučiho nebo Naruseho. Doufám, že k užitku vám bude soupis veškerých tuzemských článků věnovaných japonskému filmu 50. a 60. let nebo seznam u nás vydaných DVD s tvorbou tvůrců, kterými se v textech zabýváme.

Poznámka: Některé texty jsou psány studenty japanologie, jiné naopak studenty anglistiky (článek o Mizogučim je pak překládán přímo z angličtiny). Omluvte proto, prosím, nejednotnost v transkripci japonských názvů a jmen.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 133

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru