Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Seznamte se, Jonah Hex!

Seznamte se, Jonah Hex!

KOMIKS: Jimmy Palmiotti & Justin Grey & Luke Ross: Jonah Hex: Tvář plná násilí – JAROSLAV STUCHLÝ –

ComicsCentru se podařil dvojitý zásah, když na konci listopadu vydalo spolu s druhým dílem báječně rozjeté série Parchanti také comics představující tuzemskému čtenáři dalšího z antihrdinů – Jonaha Hexe.

V úvodním souboru povídek Jonah Hex: Tvář plná násilí nás scenáristé Jimmy Palmiotti (Painkiller Jane) a Justin Gray přenášejí na Divoký západ, kde operuje lovec odměn v konfederační uniformě a se silně znetvořenou polovinou obličeje. K té zachovalé půlce posloužila v kresbě Luka Rosse jako předloha bezpochyby westernová ikona jménem Clint Eastwood. Jonah Hex je představen v krátkém prologu Hřbitov bez křížů, který nastoluje styl odvozený ze spaghetti westernů Sergia Leoneho. Krátká soubojová etuda (trochu bondovsky připomíná vyvrcholení nějakého předešlého dobrodružství) je podána převážně v širokoúhlých záběrech roztažených na délku celého panelu (stránky), což je způsob, který Ross v kompozici políček jednoznačně preferuje.

Následující šestice povídek je ještě dělena na kratší kapitoly, jež vynikají údernými tituly (např. Tohle město potřebuje větší hřbitov nebo Jen správní umírají mladí). Jonah Hex je v nich většinou najat pro určitý úkol, při jehož plnění se rozhodně nešetří olovem a jejichž vyústění (světe div se!) nemusí být zrovna ukázkově happyendové. Kresbu jedné z nich (Vánoce mezi psanci) má na svědomí Tony DeZuniga, který sice postrádá Rossovu realističnost, ale dokáže dodat příběhu o Hexovi a jeho úlovku uprostřed palby několika znepřátelených skupin mrazivou atmosféru. Tady už se od Leoneho odkláníme spíše k Sergiovi Corbuccimu (Velký klid, Django).

O minulosti Jonaha Hexe se (zatím) mnoho nedozvíme, informace jsou dávkovány jen v náznacích (za strašlivým znetvořením stojí Apači). Víme však určitě, že je to pragmatický chlapík, který i přes svůj cynismus intuitivně rozpoznává hranici mezi dobrem a zlem a to druhé dokáže nemilosrdně trestat. Příběhy nevynikají přílišnou sofistikovaností (a mnohdy jsou pro westernového fandu lehce předvídatelné), ale kdo má rád výše uvedené filmové tvůrce, přijde si zaručeně na své.

Chyby? Jedna je v Rossově opomenutí, kdy na předposledním políčku jedné z povídek zaměnil znetvořené strany tváře (má to být pravá), druhá na straně korektorů, kteří v jinak tradičně jistém překladu Jana Kantůrka přehlédli tvaroslovnou chybu. Tou třetí, a pravděpodobně největší, bude filmová adaptace, kterou u nás vydal nedávno na DVD MagicBox. Snímek jsem zatím neviděl, ale od finančního krachu jej nezachránily ani vnady Megan Foxové. Že by po soumraku fantasy přicházel také konec věku comicsových adaptací? Jisté je, že ani jedné ze sérií, které ComiscCentrum letos začalo vydávat (Parchanti, Solomon Kane, Jonah Hex), se ve filmu zrovna nezadařilo. Snad to nebude důvod k jejich stopnutí, co totiž nemusí vzrušovat fanouška filmového, by comicsového nadšence mohlo ve všech třech případech pořádně zamrzet.

Jimmy Palmiotti & Justin Grey & Luke Ross: Jonah Hex: Tvář plná násilí
Comics Centrum, Praha 2010
144 celobarevné strany
199 Kč (paperback)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru