Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Studio Disney – od rodinného podniku k mediálnímu gigantovi

Studio Disney – od rodinného podniku k mediálnímu gigantovi

TÉMA – WALT DISNEY: Nástin historie studia Walta Disneyho – TOMÁŠ MIKLICA –

Historie animačního studia Walta Disneyho začíná 16. října 1923, kdy bratři Walt a Roy Disneyovi zakládají na Hyperion Avenue v losangelské čtvrti Silver Lake Disney Brothers Cartoon Studio.

Prvním projektem studia je poloanimovaný seriál Alice Comedies inspirovaný knihou Lewise Carrolla Alenka v říši divů. Seriál skončí v roce 1927 a další „animovanou tváří“ studia se stává kocour Julius, jemuž byl předobrazem kocour Felix, kreslená hvězda němého filmu.

Dalším úspěšným seriálem je Králík Oswald, na kterém, jako na mnoha dalších projektech, pracuje spolu s Waltem Disneym jeho kolega animátor Ubbe Iwerks.

Díky Králíku Oswaldovi se studio může rozšířit a najmout nové animátory, Walt Disney ale posléze ztratí coby zástupce studia práva na tuto kreslenou postavičku, a to důsledkem sporu s producentem Charlesem Mintzem, který odmítne platit animátorům vyšší honoráře.

Disney tedy potřebuje novou postavičku – vymyslí Mickeyho Mouse. V květnu 1928 má tento myšák premiéru v němé, černobílé grotesce s názvem Plane Crazy. Tam se rovněž poprvé objeví jeho družka Minnie Mouse.

Následuje první zvukový film studia Walta Disneyho, taktéž s Mickey Mousem v hlavní roli – v listopadu 1928 je to Parník Willie.

V roce 1932 podepisuje Walt Disney smlouvu s Technicolorem a v témže roce jde do kin první barevný film vyrobený jeho studiem, Flowers and Trees.

Zdroj: blogspot.com

Rok 1937 pak přináší Disneyho první celovečerní animovaný film – Sněhurku a sedm trpaslíků.

Za výtěžek z filmu Sněhurka a sedm trpaslíků nechá Walt Disney vybudovat nový komplex v nedalekém Burbanku. Tam také vedení studia sídlí dodnes.

Ve válečných letech se v Disneyho studiu točí jednak další animované hity jako Pinocchio (1940), Fantasia (1940), Dumbo (1941) a Bambi (1942), jednak zde vzniká proválečná a vlastenecká propaganda.

Po válce produkuje studio několik hraných filmů a dokumentů. Poválečná doba mu ovšem omezuje zdroje jak finanční, tak lidské, čili až do roku 1950 vyrábí jen krátké animované filmy a až v tomto roce se pustí do celovečerní Popelky. Její úspěch připraví půdu pro Petera Pana (1953) a opět pro Alenku v říši divů (1951).

V roce 1950 zároveň Disneyho studio natočí svůj první celovečerní hraný film, a sice Ostrov pokladů. Následuje několik dalších hraných, rovněž dobrodružných snímků.

Roku 1953 definitivně končí studio Walta Disneyho spolupráci s externími distributory, kterými byly od založení studia společnosti Universal Pictures, RKO, Columbia Pictures, United Artists a další. Za tímto účelem je založena vlastní firma – Buena Vista Distribution.

V této době také začíná produkce Disneyho studia poprvé pronikat do televize. Tam také oznámí Walt Disney svůj záměr vybudovat Disneyland.

Studio dále pokračuje i v produkci celovečerních animovaných a hraných snímků – uvedeny jsou filmy Lady & Tramp (1955) nebo 101 dalmatinů (1961) a hraný muzikál Mary Poppins (1964).

V prosinci 1966 přebírá po smrti Walta Disneyho funkci předsedy, finančního ředitele a prezidenta společnosti jeho bratr Roy Disney. Rok 1967 přinese poslední filmy, na jejichž výrobu ještě dohlížel Walt – je to animovaná celovečerní Kniha džunglí a muzikál The Happiest Millionaire.

Na konci 60. letech je potom uvedena řada hraných komedií, například Můj miláček Brouk (1968), film, který se před lety dočkal remaku.

Společnost vedou od Royovy smrti v prosinci 1971 Donn Tatum, Card Walker a Ron Miller, zaměstnanci, kteří pracovali již pod Waltem Disneym.

Zdroj: tripplanningguide.com

Po řadě dalších rodinných snímků vzniká v Disneyho studiu první film s omezenou (PG – „doporučen dohled rodičů“) přístupností. Jde o dobrodružné sci-fi Černá díra (1979).

Roku 1980 se s odnoží Walt Disney Home Video pouští Disneyho společnost do distribuce svých filmů na videokazetách.

V dubnu 1983 potom vstupuje na televizní trh s programem The Disney Channel.

Další neúspěšný pokus koupit Disneyho společnost (tentokrát podnikatelem Saulem Steinbergem) končí změnami ve vedení a celkovou revitalizací firmy.

Následují hity mající úspěch u kritiky i diváků – v kombinaci animovaných a živých herců přelomová Falešná hra s králíkem Rogerem (1988), animovaná Malá mořská víla (1989) a úspěšné seriály, notoricky známé českým divákům, např. My z Kačerova (1987-90).

Navzdory rozkolům ve vedení společnosti, k nimž došlo na přelomu tisíciletí, je dnes The Walt Disney Company jednou z největších společností v oblasti zábavního průmyslu –  nadnárodní mediální korporací, jejíž rozpočet se stále drží v tzv. „černých číslech“, což se projevuje třeba odvážným skupováním konkurence (Pixar, Marvel Entertainment) nebo budováním nových zábavních parků po celé zeměkouli. A hlavně neutuchající produkcí nových snímků.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru