Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Walt Disney – posel fantazie

Walt Disney – posel fantazie

TÉMA – WALT DISNEY: Nástin biografie – TOMÁŠ MIKLICA –

5. prosinec je pro většinu z nás od dětství spjatý zejména s tím, že „chodí Mikuláš“. Je to však také smutné výročí smrti Wolfganga Amadea Mozarta nebo Jiřího Grossmanna. Filmový svět si ale místo toho může připomínat narození amerického filmaře, jehož jméno znají děti po celém světě, aniž by si to možná uvědomovaly.

Walter Elias Disney se narodil 5. prosince 1901 v americkém Chicagu do početné rodiny s výraznými irskými kořeny – jméno Disney je však odvozeno od francouzského d’Isigny.

Walt postupně vyrůstal v Chicagu, v Marceline v Missouri a v Kansas City.

Už v raném věku se u něj projevuje vášeň pro kreslení, navštěvuje umělecké instituty a příležitostně také prodává svoje kresby.

V roce 1917 se s rodinou vrací do Chicaga, kde začíná studovat střední školu McKinley High School; současně je i karikaturistou tamních školních novin – většinou jde o nejrůznější vlastenecky zaměřené kresby.

Studium prvního ročníku střední školy ale nedokončí, chce narukovat do armády a zúčastnit se první světové války. Ve věku šestnácti let je však na to příliš mladý. Přidává se tedy k Mezinárodnímu červenému kříži a až do konce války jezdí ve Francii se sanitkou.

Po návratu do USA doufá v lepší práci, než jakou mu nabízí jeho otec, akcionář chicagské továrny na želé. Odchází tedy opět do Kansas City. Tam na přímluvu svého staršího bratra Roye získá místo kreslíře reklam v Pesmen-Rubin Art Studio.

Když mu vyprší pracovní smlouva, založí s kolegou a karikaturistou Ubbem Iwerksem společnost Iwerks-Disney Commercial Artists.

Walt Disney ovšem ve vedení této společnosti nevydrží dlouho a on i Iwerks nakonec skončí coby zaměstnanci Kansas City Film Ad Company, kde technikou výstřižkové animace vyrábějí reklamy.

Animace Walta zaujme a rozhodne se na ni zaměřit se svou další společností. Odejde s Fredem Harmanem z Kansas City Film Ad Company a po dohodě s Frankem L. Newmanem, majitelem kina v Kansas City a vyznamným podnikatelem, začnou vyrábět kreslené filmy zvané Laugh-O-Grams.

Laugh-O-Gramy mají úspěch a Disneyho Laugh-O-Gram Studio prosperuje natolik, že může najímat další animátory včetně Iwerkse nebo Harmanova bratra Hugha. Nezkušený Disney ale vyčerpá svoje prostředky a studio zbankrotuje.

Přes tento neúspěch se Walt Disney rozhodne založit animační studio v Hollywoodu. Na základě ukázek z animovaného seriálu podle Alenky v říši divů získá podporu distributorky Margaret Winkler.

S bratrem Royem zakládá roku 1923 na Hyperion Avenue v losangelské čtvrti Silver Lake Disney Brothers Cartoon Studio, později známé jako The Walt Disney Studio, poté coby Walt Disney Productions, Ltd., dnes celkově shrnováno pod značku The Walt Disney Company.

V roce 1925 najímá Walt Disney na pozici kreslířky na celuloid Lillian Bounds. Ještě tentýž rok si ji vezme a Lillian zůstane Waltovou manželkou až do jeho smrti.

V průběhu prvních deseti let existence společnosti postupně Disney vymýšlí dnes už legendární animované postavičky v čele s Mickeym Mousem. Za sérii se slavným myšákem obdrží roku 1932 zvláštní ocenění Akademie filmového umění a věd USA.

18. listopadu 1933 se Waltovi a Lillian narodí dcera Diane Marie. O tři roky později si manželé Disneyovi adoptují ještě Sharon Mae.

Mezitím Disneyho seriálům vzniká konkurence například v podobě Pepka námořníka, Walt Disney se tedy rozhodne natočit celovečerní animovaný film. Tím se v roce 1937 stává Sněhurka a sedm trpaslíků. Následují další filmy (Pinocchio, Bambi, Fantasia…) a s nimi řada dalších ocenění.

Za druhé světové války Disney a jeho studio spolupracuje s americkou vládou na posilování bojového odhodlání a vlastenectví diváků – točí instruktážní videa a propagandisticky zaměřené filmy.

Po válce roste popularita Disneyho studiem produkovaných postaviček, seriálů a filmů, studio dále spolupracuje s vládními organizacemi na různých naučných snímcích.

Disney v období mccarthyismu vystoupí proti komunistickým ideálům a dokonce označí některé přední animátory za komunistické agitátory. Obviní rovněž filmařské odbory Screen Actors Guild z příprav komunistického spiknutí.

Na konci čtyřicátých let údajně během obchodní cesty načrtne plánek zábavního parku, kde by jeho zaměstnanci mohli trávit volný čas se svými dětmi. První Disneyland je otevřen 18. července 1955 v kalifornském Anaheimu.

Walt Disney Productions vedle Disneylandu samozřejmě pracuje na nových filmových projektech, v roce 1946 poprvé do celovečerního filmu zapojí i živé herce. Mimo to funguje od roku 1949 také divize studia zabývající se hudební produkcí. Disney však přestává přímo řídit tým animátorů.

V 60. letech se Disney chce soustředit zejména na celovečerní hrané filmy – roku 1964 jde po dlouhém boji o práva na zfilmování adaptace knihy P.L. Travers do kin Mary Poppins.

Walt Disney připravuje vybudování dalšího zábavního parku, a sice „většího Disneylandu“ jménem Disney World.

Na podzim 1966 má Disney kvůli starému zranění podstoupit operaci krku, lékaři však najdou na předoperačních rentgenových snímcích zhoubný nádor v levé plíci. 30. listopadu, po absolvování několika chemoterapií, se Walt Disney zhroutí ve svém domě v Palm Springs v Kalifornii. Je hospitalizován a 15. prosince 1966 v dopoledních hodinách umírá na rakovinou plic způsobené selhání krevního oběhu. O pár dní později je zpopelněn a jeho popel uložen v losangelském Forest Lawn Memorial Park.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru