Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AniFest klepe na dveře!

AniFest klepe na dveře!

AniFest klepe na dveře!
FESTIVALY: AniFest – LUCIE ZUBKOVÁ –

Již zítra, 26. dubna 2012, odstartuje v Teplicích a Duchcově AniFest, mezinárodní soutěžní přehlídka animovaných filmů. Širší program jsme představili v první a druhé aktualitě, nyní k některým sekcím o něco podrobněji…

Magie filmové loutky, tak zní hlavní podtitul letošního ročníku. Krom Jiřího Trnky se značná část festivalu zaměří na britskou loutkovou tvorbu, která se v posledních letech stala v oblasti stop-motion produkce velice významnou. Proměnám a možnostem filmové loutky se tedy bude věnovat např. slavný teoretik a historik animace Paul Wells, který představí rozsáhlou retrospektivu ostrovní tvorby (od jejího počátku v roce 1908), nebo Barry Purves, jeden z nejvýraznějších britských animátorů. Purves má zkušenosti také s pedagogickou činností či divadlem (a herectvím), pro svá díla se inspiruje i baletem nebo operou. Jakýmsi vrcholem této sekce bude projekce nového celovečerního filmu Petera Lorda Piráti, u kterého organizátoři slibují účast tvůrců. Návštěvníci festivalu se navíc budou moct zúčastnit specializovaného workshopu týkajícího se výroby loutek, který povedou zkušení loutkaři bývalého Studia Jiřího Trnky a Krátkého filmu Milan Svatoš a Ondřej Zika.

Důležitým zdrojem současné artové animované produkce je pak francouzská odnož. Jako doprovodné celovečerní filmy ji na AniFestu uvedou dva snímky, které v české distribuci zatím chybí: Pohádka noci (2011, r. Michal Ocelot) a Obraz (2011, r. Jean-François Laguionie) – sytě barevný film, kde se oživlé postavy z obrazu vydávají do skutečného světa, aby našly svého autora. Ten totiž obraz nedomaloval, a tak na něm vzniklo napětí mezi hotovými a teprve načrtnutými postavičkami.

AniFest nepředstavuje pouze tvorbu dospělých autorů, zaměřuje se také na děti. Do soutěžní kategorie Filmy vytvořené dětmi se letos přihlásilo více než 90 snímků z celé Evropy, přičemž výběrová komise ve výsledku slibuje různorodá témata i techniky – včetně početných děl zpracovaných počítačovou animací. Součástí budou také výtvarné dílny Školičky animace, kde se mohou děti zúčastnit výroby animovaných filmů, stát se na chvíli jejich režiséry nebo scenáristy. Na konci dne jim bude odměnou vlastní krátký snímek.

Mladším návštěvníkům (školákům) se věnuje také úsek druhého ročníku přidruženého projektu Visegrád Exchange Fórum; jeho odnoží je pitchingová soutěž krátkometrážních animovaných školních filmů a pilotů TV seriálů ze zemí Visegrádského regionu. Přehlídky se zúčastní autoři patnácti vybraných námětů (včetně tří českých zástupců); 27. dubna budou moct představit svou tvorbu domácím i zahraničním producentům (a případným budoucím koprodukčním partnerům). Výherce pak získá finanční podporu na realizaci filmu. Maďarský projekt Limbo Limbo Travel, který zvítězil v loňském ročníku Exchange Fóra, získal ceněnou podporu francouzského ústředí Centre national du cinéma (CNC)! S touto sekcí souvisí také workshopy a přednášky pod vedením mezinárodních producentů, kde mohou účastníci nahlédnout do schvalování nových projektů, do možností zásahů do scénářů či do developmentu.

www.anifest.cz; facebook

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru