Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Francouzské novinky i klasiky míří do sálů českých kin

Francouzské novinky i klasiky míří do sálů českých kin

Francouzské novinky i klasiky míří do sálů českých kin
POZVÁNKA: 15. Festival francouzského filmu – JANA BÉBAROVÁ –

Hanekeho vítězný snímek z letošního ročníku Cannes, další komiksová adaptace íránské emigrantky Marjane SatrapiCaraxova miniretrospektiva včetně jeho nového celovečerního filmu, který natočil po třináctileté odmlce, či pocta Alainu Resnaisovi jsou jen zlomkem toho, co ve svém programu chystá letošní Festivalu francouzského filmu.

Již zítra večer bude v Praze, Brně a Českých Budějovicích zahájen jubilejní 15. ročník přehlídky zaměřené převážně na aktuální filmovou tvorbu francouzských režisérů. Vedle očekávané Lásky (Amour, 2012) Michaela Hanekeho, kterou festival společně s dalšími devíti novinkami uvádí v české předpremiéře, se diváci mohou těšit na jejího letošního konkurenta z Cannes, rozporuplně přijímané Holy Motors (2012) Leose Caraxe, dále Césary oceněné drama Pierra Schoellera Ministr (L’Excercice de l’Etat, 2011) z prostředí vysoké francouzské politiky s Olivierem Gourmetem v ústřední roli či na Kuře na švestkách (Poulet aux prunes, 2011), již zmiňovanou hranou adaptaci stejnojmenného komiksu Marjane Satrapi, která se před lety ve světě proslavila komiksem (a jeho filmovou verzí) Persepolis.

Kuře na švestkách (Poulet aux prunes, 2012)

Festival francouzského filmu letos rovněž nabídne sérii odlehčených komedií jako Oui, šéfe! (Comme un chef, 2012) s Jeanem Renem v roli slavného, ale vyhořelého šéfkuchaře, Co kdybychom žili společně (Et si on vivait tous ensemble?, 2011) s Pierrem Richardem, Géraldine Chaplin a Jane Fonda v rolích stárnoucích seniorů komunitním životem se vzpírajících domovům důchodců nebo Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du palais, 2012) o skutečném příběhu osobní kuchařky prezidenta Françoise Mitterranda. Zasmát se diváci budou moci i u Hašišbáby (Paulette, 2012), v níž slavná francouzská herečka Bernadette Lafont (Krásný Serge /Le Beau Serge, 1958/, Maminka a děvka /La maman et la putain, 1973/) ztělesňuje drogovou dealerku-důchodkyni, a romantické duše si jistě nenechají ujít komedii o obdivovatelce Woodyho Allena Pažíž-Manhattan (Paris-Manhattan, 2012), jíž režijně debutovala Sophie Lellouche. Výběr novinek uzavírá rodinné drama Proti větru (Des vents contraires, 2011) o nenadálém zmizení mladé ženy a matky.

Dalších sedm aktuálních titulů vybraných českými kritiky bude soutěžit o diváckou cenu festivalu, kupříkladu vítězný film letošního sansebastianského festivalu U nich doma (Dans la maison, 2012) v režii Françoise Ozona či zatím poslední film Alaina Resnaise Ještě jste nic neviděli (Vous n’avez encore rien vu, 2012). Veteránovi Resnaisovi, který letos v červnu oslavil 90. narozeniny, ostatně festival věnuje retrospektivní sekci, v níž připomene i jeho vybrané krátkometrážní projekty – variaci na báseň Paula Eluarda Guernica (1950), s Chrisem Markerem spolurežírované Také sochy umírají (Les Statues meurent aussi, 1953) oslavující africké umění a nakonec i slavné svědectví o hrůzách koncentračních táborů Noc a mlha (Nuit et brouillard, 1955). Mezi osmi celovečerními filmy Alaina Resnaise, které festival uvede, nebudou chybět klasiky jako Hirošima, má láska (Hiroshima mon amour, 1959), Loni v Marienbadu (L’Année dernière à Marienbad, 1961) či Můj strýček z Ameriky (Mon oncle d’Amérique, 1980).

Můj strýček z Ameriky (Mon oncle d’Amérique, 1980)

Ty, kterým v kinech doposud unikaly hity loňského roku jako oscarový The Artist (2011) Michela HazanaviciusePolanskiho Bůh masakru (Carnage, 2011), Velkou cenou v Cannes oceněné drama bratří Dardennů Kluk na kole (Le Gamin au vélo, 2011) či jímavý příběh o vztahu bývalého trestance a ochrnutého aristokrata Nedotknutelní (Intouchables, 2011), jistě zaujme příznačně nazvaná sekce „Filmové hity“. Naopak příznivci Leose Caraxe se kromě jeho novinky mohou rovněž těšit na režisérovy dva předchozí snímky s jeho dvorním hercem Denisem Lavantem, a to Zlou krev (Mauvais sang, 1986) a Milence z Pont-Neuf (Les  Amants du Pont-Neuf, 1991).

Na programu bude rovněž „Večer krátkých filmů“, jenž představí tvorbu mladých francouzských tvůrců, a letos nově i prezentace filmů studentů z FAMU, které slavily úspěch na festivalu v Cannes v sekci Cinéfondation, konkrétně Naus (2007) Lukáše Glasera, Bába (2008) Zuzany Špidlové Kirschnerové, Cagey Tigers (2011) AramisovaTramvaj  (2012) Michaely Pavlátové a Tambyless (2012) Michala Hogenauera.

Festival francouzského filmu potrvá od 22. do 28. listopadu. Více informací o programu a uváděných filmech najdete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru