Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Retrospektiva Františka Čápa v Ponrepu

Retrospektiva Františka Čápa v Ponrepu

Retrospektiva Františka Čápa v Ponrepu
POZVÁNKA na retrospektivu ke 100. výročí narození Františka Čápa – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Národní filmový archiv ve spolupráci se Slovinským filmovým archivem a Slovinskou kinotekou uspořádá od 1. listopadu do 7. prosince 2013 dosud nejrozsáhlejší retrospektivu filmů Františka Čápa. Milovníkům československé kinematografie toto jméno jistě není neznámé. Režisér BabičkyOhnivého léta (spolu s Václavem Krškou) či Nočního motýla působil od r. 1948 v Německu a posléze v bývalé Jugoslávii (zejména ve Slovinsku) až do své smrti v r. 1972 a jeho exilová tvorba je v našich končinách velmi málo známá. Proto jsme ostatně v říjnu 2011 tomuto tvůrci věnovali na našem webu sérii článků, které reflektovaly i režisérovo zahraniční působení.

Není snad vhodnější příležitosti než letos, v roce, kdy si připomínáme 100 let od narození Františka Čápa, nabídnout jeho československou i exilovou tvorbu v co nejucelenější podobě. V této chvíli je jasné, že velká podzimní retrospektiva nabídne všechny československé celovečerní snímky a řadu filmů natočených v jugoslávském exilu. Těšit se tak můžeme nejen na Čápovy slovinské komedie, jež vyšly na DVD (Vesna, Ne čakaj na maj, Naš avto), ale také na krátkometrážní dokument Piran, který Čáp věnoval svému druhému domovu. Doprovodný program slibuje i tematickou výstavu v kině Ponrepo, vydání  katalogu či popularizační přednášku v rámci festivalu Mezipatra.

O detailech programu a konkrétních termínech projekcí a doprovodných akcí této zajímavé retrospektivy vás budeme informovat jak zde na webu, tak na našem facebooku a twitteru.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru