Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » CineBenelux již za pár dní!

CineBenelux již za pár dní!

CineBenelux již za pár dní!

FESTIVALY: CineBenelux – LUCIE ZUBKOVÁ –

Již tento víkend 16. až 18. 5. 2014 se Veselí nad Moravou zaplní filmy z Belgie, Nizozemí a Lucemburska. Největší lákadlo druhého ročníku přehlídky CineBenelux jsem představila v předešlé aktualitě: je jím Jos Stelling, jeden z nejvýznamnějších holandských režisérů, jenž na festivalu osobně uvede retrospektivu svých děl. Program CineBeneluxu však doplní ještě další dvě sekce: Film News a cyklus věnovaný filmaři jménem Joachim Lafosse.

Jak už si angličtiny znalí čtenáři odvodili, sekce Film News přiblíží současnou kinematografii ze zemí Beneluxu. V českých kinech se běžně setkáváme pouze se skromným vzorkem celkové situace; některé filmy CineBenelux zrekapituluje, jiné uvede v české premiéře. Pozornost v tomto roce upoutal zejména mysteriózní holandský snímek brokenBorgman (2013) režiséra Alexe van Warmerdama, který byl promítán na festivalu v Cannes. Jedná se o znepokojivý příběh tuláka Borgmana, který zazvoní na prahu jedné rodiny, aby je požádal o koupel. Následně si začne nenápadně vynucovat jejich pozornost a prostor k osnování zlověstného plánu.

Publikum i kritici si všimli také belgického melodramatu Přerušený kruh (Broken Circle Breakdown, 2012) Felixe van Groeningena. Snímek obsadil pozici národního hitu, ale stejně jako Borgman se dočkal i mezinárodního uznání – zejména díky nominaci na Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. Tvůrce si ve snímku pohrává s nelineárním vyprávěním, které tak – vedle útrpného osudu mladé rodiny – filmu dodává ještě další dávku vypjatých emocí. Obtížně stravitelné téma dětské nemoci doprovází nostalgický soundtrack plný bluegrassových melodií. Okrajově se dílo dotýká také absurdity náboženství.
Mnohem výrazněji se pak této problematice věnuje belgický film Ve jménu syna (Au nom du fils, 2012), který napsal a zrežíroval Belgičan Vincent Lannoo. I s ním se čeští diváci již mohli setkat; absurdním humorem prodchnuté dílo, jež si utahuje z pokrytectví katolické církve, bylo uvedeno na MFF v Karlových Varech. Hlavní postavou je perfekcionistická Elisabeth, přesvědčená katolička, jejíž vírou dokáže otřást až tragický životní obrat. „Ve jménu syna“ se v Elisabeth vzedme nekřesťanská chuť ke krvavé (až tarantinovské) odplatě, což překvapuje i samotnou hrdinku. Výrazným cynismem a černým humorem se snímek podobá v Česku oblíbeným severským filmům. Sekci Film News dále doplní například drama Za zdmi (Hors les murs, režie: David Lambert, 2012) o bouřlivém homosexuálním vztahu dvou muzikantů, nebo Nahoře je ticho (Boven is het stil, režie: Nanouk Leopold, 2013) – citlivý, ale naturalisticky ztvárněný příběh osamoceného statkáře Helmera, jenž se krom rodinné farmy stará i o nemocného otce.

private_lafosseLoňským vybraným talentem byl Geoffrey Enthoven, letos se na tomto místě představí Belgičan Joachim Lafosse. Tento umělec veřejnost zaujal hned prvním krátkometrážním filmem Tribu (2001), který vyhrál hlavní cenu na festivalu ve Vendome. Prozatím je autorem čtyř celovečerních snímků, taktéž zaznamenaných na velkých mezinárodních festivalech. Jeho autorská psychologická dramata Soukromý majetek (Nue propriété, 2006) a Přijít o rozum (À Perdre la raison, 2012) detailně probírají problematické rodinné vztahy, obavy z neznáma a schopnost odpoutat se od člověka, jež vám v minulosti poskytl podporu. Lafosse používá statickou kameru, která napomáhá k vykreslení komorní atmosféry „obyčejných“ rodinných dramat. V autobiografickém filmu Co vám dělá radost (Ça rend heureux, 2006) ukazuje zákulisí natáčení, které mu poskytuje prostor k úvahám o režisérské práci. Z jinak poměrně mírumilovného filmu jemně zavání autorovo rozčarování z pozice filmaře v dnešním světě: můžete být úspěšný, můžete svými tématy oslovovat diváky, avšak producenti vám další plány k tvorbě nijak neulehčí.

Jak se dá předem odhadnout… po kvalitním, ale náročném filmovém nákladu bude třeba si odpočinout. V pátek se o doprovodný hudební program postará v současnosti oblíbený a často skloňovaný DJ Ventolín neboli David Doubek, zakládající člen skupiny Kazety. Nepoužívá počítač, je fanouškem analogové rozladěnosti a šumu, staré dobré nedokonalosti. V sobotu večer se pak ve foajé kina usídlí hudební dvojice DJ Sestra a Aid KidJaroslav Čermák a Ondra Mikula. Jejich rytmy budou návštěvníci moci zapíjet výběrem pivních speciálů ze zemí Beneluxu.

Jedno agitační zvolání na závěr: kvalitní program k dobrému festivalu nestačí, zapotřebí je i pohodová atmosféra a spokojení, zvídaví diváci. Pojďte tento festival dotvořit spolu s námi!

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru