Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Lukostřelba je sexy

Lukostřelba je sexy

Lukostřelba je sexy

RECENZE – KOMIKS: Green Arrow: Rok jedna (Andy Diggle & Jock) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Srovnáme-li hrdinu s krycím jménem Green Arrow (zadní strana obálky nabízí překlad Smaragdový střelec) s ostatními popkulturními ikonami, které dal světu DC Comics, stojí tento lučištník až ve druhém sledu. Je to patrné i z toho, s jakým zpožděním je českému čtenáři představen. Zatímco comicsy s Batmanem a Supermanem vycházejí pravidelně, svého sóla se dočkal Green Lantern a Flash a s Wonder Woman je možné se seznámit přinejmenším v rámci Ligy spravedlnosti, zestárlá (a jednoruká) verze miliardáře Olivera Queena se dosud objevila pouze v epizodní roli Millerova opusu Návrat Temného rytíře. Fanoušci seriálu Arrow však mohou konečně zajásat. BB/art správně sáhl po comicsu, ve kterém scenárista Andy Diggle a výtvarník Jock (vlastním jménem Mark Simpson) přišli v roce 2007 s vlastní verzí zrodu této sympatické postavy, inspirované v době svého vzniku (1941) legendou o Robinu Hoodovi a detektivním románem Zelený lučištník Edgara Wallaceho (resp. filmovou sérií založenou na této knize).

green_arrow_year_onePodtitul Rok jedna odkazuje k populárnímu kousku zmíněného Franka Millera, který se tímto způsobem ponořil do minulosti Batmana (a později Daredevila, v jeho případě nese podtitul Rok jedna tuzemské vydání, v originále je to The Man without Fear). Stejně jako Miller, také Diggle představuje čtenáři klasický příběh proměny charakteru a vysvětluje, jaké události se na této proměně podepsaly. Styčných bodů bychom nalezli víc: stejně jako v Batmanovi i scénář Green Arrowa je tvořen z velké části voiceoverem, který nabízí vhled do hrdinových myšlenek, stejně jako v Daredevilovi také Green Arrow se ve svém tradičním superhrdinském maskování objevuje až na poslední stránce.

Jak již bylo řečeno, Oliver Queen je mladý miliardář, který po smrti rodičů přišel k pohádkovému bohatství. Prázdnotu, kterou v životě pociťuje, přebíjí povrchními vztahy, večírky, alkoholem, hromaděním věcí a honbou za adrenalinovými zážitky. Netuší, že přijde okamžik, kdy bude muset jako novodobý Robinson nejprve bojovat o holé přežití na tichomořském ostrově a později pozvednout svou oblíbenou zbraň proti příslušníkům drogového kartelu. Příběhová linka je stejně přímočará a předvídatelná jako let vystřeleného šípu, což ovšem vůbec není na škodu. Přerod playboye v drsného hrdinu pochopitelně dokončí až překonání vlastní sobecké přirozenosti, motiv pomsty se mění v motiv ochrany slabých a utlačovaných, což je boj, který Green Arrow po návratu do velkoměstské džungle Star City povede i nadále.

gayearoneUcelená akční story má šanci zaujmout i ty, kteří superhrdinským comicsovým sériím neholdují (pravda je, že svým ustrojením má Green Arrow nejblíž k Batmanovi – chybějící superschopnosti nahrazují finanční zdroje, tělesná zdatnost a mistrovské ovládání zvolené zbraně), je totiž zakotvena v realitě a nese s sebou množství dramatických situací, které upomenou na filmy s Rambem, tedy na ta pokračování, v nichž supervoják používá luk a hbité střely. Zde je na místě zmínit Jockovu výraznou, nezaměnitelnou kresbu, která všechny ty akční eskapády patřičně dynamizuje a vede si čtenáře po stránce s netriviálním rozvržením políček přesně tak, jak potřebuje.

Spolupráce Andyho Diggla (proč se asi v Arrowovi Oliverův pomocník jmenuje Diggle?) a Jocka prostě baví. Proto využívám příležitost a znovu touto cestou apeluji na příslušná místa, ať zpřístupní českému čtenáři celou jejich oceňovanou sérii Parchanti (The Losers), z níž vyšly svého času pouze dva díly.

P.S. Součástí comicsu je i šest bonusových stránek původního Digglova scénáře a nějaké náčrtky.

K seznámení s postavou Green Arrowa pak nejlépe poslouží tento dvanáctiminutový animovaný kraťas ze série DC Showcase.

Andy Diggle & Jock

Green Arrow: Rok jedna

Nakladatelství BB/art, Praha 2014
160 stran
399 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru