Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Jeden svět je zase zpět

Jeden svět je zase zpět

Jeden svět je zase zpět
POZVÁNKA: Jeden svět 2014 (3.–12. 3. 2014) – NATÁLIE ČERNÁ –

Festival dokumentárních filmů s lidskoprávní tematikou Jeden svět je tu co nevidět. Pražská festivalová kina zahájí promítání již 3. března. V hlavním městě potrvá festival dalších devět dní, než se přesune do dalších měst.

Letošní ročník se zaměří na téma práce. Ostatně, již zahajovací snímek Horníci pod palbou (Miners Shot Down, 2014), pojednávající o jedné z brutálně potlačených stávek v jihoafrických dolech, s touto tematikou úzce souvisí. Režisér tohoto filmu Rehad Desai bude také jedním z hostů festivalu.

Ovšem ústřednímu tématu bude věnována především samostatná kategorie s názvem Práce dělá člověka… V rámci ní budete mít možnost vidět mimo jiné snímek Americká zima (American Winter, 2012), o kterém jsme na našich stránkách psali již z jihlavského festivalu. Investigativní pohled na původ některých produktů, které si západní svět zvykl (po)užívat, nabídnou dokumenty Kde vyrábí Apple (E-germinal, 2013), Podezřelá čokoláda (Lyssky Chokolade, 2012) a Doba slevová (Nos vies discount, 2012). V této sekci se se svým dalším snímkem Všechno je možné (Wszystko jest mozliwe, 2013) představí také držitelka loňské ceny za nejlepší režii Lidia Duda, která opět na festival dorazí i osobně. Budete-li naladěni na lehčí notu, která bude v této sekci zastoupena poměrně hojně, vydejte se na příklad na maďarský snímek Míčky a melouny (Besence Open, 2013) o malé vesničce a netradičním řešení nezaměstnanosti a všeobecného poflakování, se kterým v podobě tenisového kurtu a melounového pole přijde její starosta.

micky melounyhlavní soutěžní kategorii se tentokrát o přízeň poroty, ve které zasednou režisér a producent Fernard Melgar, ředitelka afrického lidskoprávního festivalu Tri Continental Anita Khanna, kanadská filmařka Katerina Cizek a český dokumentarista Radovan Síbrt, utká dvanáct snímků. Vzhledem k čerstvě ukončeným velmi kontroverzním olympijským hrám bude z této kategorie zcela jistě stát za zhlédnutí snímek Putinovy hry (Putin´s Games, 2013). Emocionální pohled na možné způsoby „jiných“ protestních hnutí může nabídnout film Každodenní vzpoura (Everyday Rebellion, 2013), jenž se zaměřuje na podoby nenásilných vzpour z nedávné doby. Dojemný příběh dvou ztroskotaných přátel-alkoholiků, kteří uvažují o konci svých životů, přinese holandsko-belgický dokument Neopouštěj mě (Ne me quitte pas, 2013). Opravdu pestrá soutěžní kategorie bude dále obsahovat téma drogové mafie v brazilských slumech, portrét života jednoho pygmejského kmene, zobrazení problematiky migrace z arabského světa do Evropy nebo otázku transsexuality.

V kategorii Český pohled budete mít příležitost zhlédnout převážně snímky z jihlavského festivalu jako Dál nic nebo Mých posledních 150 000 cigaret Ivo Bystřičana, Incoming! Radima Špačka či Eugéniové Pavla Štingla a také vítězný snímek Petra Hátleho Velká noc. Představí se také snímky českých dokumentaristů ze zahraničí Pirátské sítě Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka o obchodu s pirátskými historkami v Somálsku, Raduga (slavnost duhy) Zdeňka N. Bričkovského ze s přírodou sepjatého života na Sibiři. Uveden bude i snímek ve slovenské koprodukci Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa a Otázky pana Lásky Dagmar Smržové, které jsou v české distribuci již delší dobu.

Tradičně se na festivalu setkáme s kategorií Máte právo vědět, ve které se objevují snímky s nepříliš známými fakty či jejich okolnostmi. V této sekci bude uveden i již zmíněný zahajovací snímek. O problémech v Africe pojednávají také snímky FC Rwanda (FC Rwanda, 2013), Vítejte v Loliondu (Velkommen til Loliondo, 2013) a Bůh miluje Ugandu (God loves Uganda, 2013). Dalšími tématy této sekce bude např. politika jednoho dítěte v Číně, obchod s lidskými orgány nebo cesty uprchlíků ze Západního Jordánu do Izraele.

2118

Již zavedenou kategorii představuje také sekce Cesty ke svobodě, obsahující snímky ze zemí, kde působí nadace Člověk v tísni. Letos to budou Barma, Libye, Egypt, Bělorusko, Súdán, Ukrajina, Rusko, Kuba a Sýrie. Přehled snímků oceněných na zahraničních festivalech nabídne sekce Panorama. Moc médií je kategorií, která letos také nabídne několik zajímavých snímků – Kismet (Kismet, 2013), jenž otevírá cestu pod povrch celosvětově vysílaných a oblíbených tureckých seriálů, nebo Skutečnější než realita (InRealLife, 2013) o vlivu internetu a médií na život mladších generací. Do této kategorie byl zařazen také snímek Bohdana Bláhovce Show! (2013), který získal velmi kladné ohlasy u diváků i filmových kritiků.

Součástí festivalu budou samozřejmě i akce Promítej i ty! a Jeden svět na školách. Na programu jsou také panelové debaty ve Francouzském institutu po projekci některých filmů. Rozhodně nezapomeňte navštívit stránky festivalu a prohlédnout si, co se bude v rámci festivalu promítat v Praze nebo v jednom z vašich regionů.

Americká zima (American Winter, 2012; r.: Joe Gantz)
Bůh miluje Ugandu (God loves Uganda, 2013; r.: Roger Ross Williams)
Dál nic (2013; r.: Ivo Bystřičan)
Doba slevová (Nos vies discount, 2012; r.: Frédéric Brunnquell)
Eugéniové (2013; r.: Pavel Štingl)
FC Rwanda (FC Rwanda, 2013; r.: Joris Postema)
Horníci pod palbou (Miners shot down, 2014; r.: Rehad Desai)
Incoming! (2013; r.: Radim Špaček)
Kauza Cervanová (2013; r.: Robert Kirchhoff)
Každodenní vzpoura (Everyday Rebellion, 2013; r.: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi)
Kde vyrábí Apple (E-germinal, 2013; r.: Anne Poiret)
Kismet (Kismet, 2013; r.: Nina-Maria Paschalidou)
Míčky a melouny (Besence Open, 2013; r.: Kristóf Kovács)
Mých posledních 150 000 cigaret (2013; r.: Ivo Bystřičan)
Neopouštěj mě (Ne me quitte pas, 2013; r.: Niels van Koevorden, Sabine Lubbe Bakker)
Otázky pana Lásky (2013; Dagmar Smržová)
Pirátské sítě (2014; r.: David Čálek, Jakub Zahradníček)
Podezřelá čokoláda (Lyssky Chokolade, 2012; r.: Miki Mistrati)
Putinovy hry (Putin´s Games, 2013; r.: Alexander Gentelev)
Raduga (slavnost duhy) (2014; r.: Petr N. Bričkovský)
Skutečnější než realita (InRealLife, 2013; r.: Beeban Kidron)
Velká noc (2013; r.: Petr Hátle )
Vítejte v Loliondu (Velkommen til Loliondo, 2013; r.: Morten Vest)
Všechno je možné (Wszystko jest mozliwe, 2013; r.: Lidia Duda)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 10

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru