Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kino na hranici se blíží

Kino na hranici se blíží

Kino na hranici se blíží

POZVÁNKA na 18. ročník Kina na hranici (28. 4. – 3. 5. 2016)

Jak jsme zmiňovali v předchozí aktualitě, 18. ročník Kina na hranici nabídne řadu polských, českých i slovenských filmových novinek. Přinese ale i retrospektivy výrazných tvůrců a bohatý doprovodný program…

Tematické sekce a retrospektivy

V retrospektivách se v tomto roce dostane uznání režisérům Dušanu Trančíkovi, Ladislavu Helgemu a Grzegorzi Królikiewiczovi. Herecké retrospektivy se zaměří na filmografii tří výrazných hereček: Magdu Vášáryovou, Annu Geislerovou a Agatu Kuleszu. Všechny tři filmové divy do Těšína osobně dorazí a diváci se tak mohou těšit na zajímavé diskuse.

Tematické sekce se letos zaměří na filmy věnované době dospívání a prvním láskám, retrospektivě Filmové školy v Lodži, která je považována za jednu z nejlepších uměleckých škol na světě, či noční cyklus erotických filmů. Nebude chybět ani tradiční maďarský filmový element. Organizátoři nezapomněli ani na mladší diváky a i pro ně vybrali nejzajímavější filmové novinky, například oceňovanou pohádku Alice Nellis Sedmero krkavců.

Hudební klub nově ve starobylém pivovaru

O dotvoření správné festivalové atmosféry se, jako každý rok i letos, postará bohatý večerní program v hudebním klubu. „Novinkou je přesun festivalového klubu do nevšedních prostor zámeckého pivovaru z 19. století, kde bude umístěn jak hudební stan, tak chill out zóna, která perfektně zapadne do starobylé ledárny. Nově bude klub otevřen již od 19 hodin,“ upozorňuje na zásadní novinky dramaturg hudebního klubu Jakub Gajdica.

Dramaturgická linka klubu zůstává nadále stejná. „Posluchačům se snažíme nabídnout co nejširší hudební spektrum. Elektronickou hudbu doplní world music či indie pop a hudební matadory střídají kapely, které debutová alba vydaly v minulém roce. Stejně jako jsou ve filmech zastoupeny zejména kinematografie česká, polská a slovenská i hudební produkce je z těchto zemí,“ doplňuje Gajdica.

Pět večerů = pět kapel. „Zahajovat budou slovenští Fallgrapp, což je v současnosti asi nejzajímavější projekt na poli elektronické hudby u našich východních sousedů. Zajímavostí je, že elektronické nástroje doprovázející vokál zpěvačky Nory Ibsenové, doplňuje na koncertech houslové trio. Druhý večer nás přijedou roztančit pražští Holden Caulfield, kteří za sebou mají bohatou klubovou minulost. V sobotu vystoupí polská zpěvačka Mary Komasa, jejíž loňský debut zaujal posluchače i kritiku. Čtvrtý den přehlídky to pěkně od podlahy vezmou brněnští šamani Čankišou. Jejich směs world music s bigbítovými kořeny jistě znaveným divákům dobije baterie,“ je přesvědčen hudební dramaturg. Poslední hudební večer posluchače čeká hypnotický hlas vokalistky kapely Zimowa, který je provede po lehce potemnělých vodách elektronické hudby. Koncerty však večerní program nekončí a o hudební program na následující afterparty se postará parta DJs „Podaj Kabel“.

Doprovodné akce: divadlo, výstavy

Připravena je také řada dalších zajímavých doprovodných akcí, jako je například výstava představující filmové plakáty očima mladých umělců či divadelní one women show „Nie lubię pana, Panie Fellini“ v provedení polské herečky Małgorzaty Bogdańské.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru