Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Kreativní Kouzelný míč

Kreativní Kouzelný míč

Kreativní Kouzelný míč
RECENZE KOMIKS: Kouzelný míč (Neprakta Švandrlík) VERONIKA ZÝKOVÁ

V posledních měsících se na české komiksové scéně objevila řada pozoruhodných titulů. Vedle Kustodky Květy, Zátopka a aktuálně druhé části trilogie Mor či nového Oskara Eda: Můj největší sen má čtenář možnost sáhnout také po několika titulech z minulosti. S jedním takovým přišel Filip Konečný, známý restaurátor díla Káji Saudka, který přichystal k vydání Míč dvojice Neprakta Švandrlík. A není to vydání ledasjaké. V polovině roku je tu adept na nejlepší komiksový vydavatelský počin 2016.

Kouzelný míč, jenž vycházel od 1. ledna do 9. dubna 1974 na pokračování v časopise Stadión, nabízí příběh okresního fotbalového družstva Rapid Mrckov plného lajdáků, kteří místo tréninku vysedávají v hospodě, ale díky titulnímu kouzelnému míči ušitému z kůže nebohého býčka Arnošta jsou schopni porážet ta nejlepší družstva a sázet jednu branku za druhou i takovému Ivu Viktorovi. Problémy ovšem nastávají, když chce hrát nic netušící mužstvo s novými míči….

Samotnému příběhu předchází trojice krátkých textů, které čtenáři poskytují informace o záměru publikace a procesu restaurování (Filip Konečný v Pokladu z hury), o spolupráci a fotbalovém backgroundu Neprakty a Švandrlíka (Jaroslav Kopecký Známá dvojice) a podmínkách tehdejších hráčů a slavném ME 1976 v Bělehradu (Jakub Konečný Před Bělehradem pomalu svítalo).

kouzelny-mic

Jiří Winter tvořil dlouhá léta tvůrčí dvojici pod „značkou“ Neprakta s poněkud pozapomenutým Bedřichem Kopecným (jemuž věnoval zajímavou přednášku Pavel Ryška na 14. PAFu, nazvanou Neprakta = Kopecný + Winter). Jejich spolupráci ukončily rozpory a Kopecného předčasná smrt v roce 1972. Od 60. let již však Winter (později si ke svému občanskému jménu připojil onoho Nepraktu) navázal spolupráci s Miloslavem Švandrlíkovem. Původně měl mít jejich příběh o Kouzelném míči 52 částí, ale normalizátoři jej utnuli po 15 dílech, ačkoli byl apolitický (byl v něm však například vyobrazen fotbalový funkcionář, který si spletl vepřín s kravínem). Je to škoda, protože rozzuřený býček Arnošt je skutečně nezapomenutelný, na druhou stranu příběh skončil naštěstí víceméně uzavřeně.

kouzelmic-06-768x512A v čem je tedy současné vydání, jež přináší tento příběh po dvaačtyřiceti letech, tak výjimečné? Vedle precizní restaurátorské práce, při níž se Konečný musel potýkat s oddělením černé barvy a barevnou úpravou vybledlých původních vydání, je to samotné originální pojetí Kouzelného míče coby Kreativního komiksu. Čtenář není jen pasivním konzumentem, ale může si sám vyzkoušet skutečnou komiksovou dřinu. Kniha je „rozdělena do tří částí, které představují zpětný chod vzniku komiksu“. Kdo by se domníval, že jde pouze o několik stran, na kterých si lze tříbit dovednost, ten by se mýlil skutečně celý patnáctidílný příběh je v knize třikrát. První část nabízí hotové, zrestaurované dílo v plné barvě. Druhá část sestává z perokresby a třetí část ze světle šedé, dostatečně nevýrazné perokresby, takže si lze zkusit opravdu všechny fáze včetně typické Nepraktovy tučné linky, kolorování i lettering. Je jen na vás, zda se pokusíte věrně napodobit originál, nebo se záměrně odchýlíte barevností, písmem a silou linie. Anebo můžete komiks pročíst a založit do své komiksové knihovničky tak, jak jej Filip Konečný vydal. Ale byla by škoda nezkusit si na pár (desítek, nebo dokonce stovek) hodin, jaké to je, být komiksovým kreslířem…

Jiří Winter-Neprakta Miloslav Švandrlík

Kouzelný míč

Předmluva Jaroslav Kopecký, Jakub Konečný a Filip Konečný
Obálka a grafická úprava Filip Konečný a Bohdan Heblík
Brožovaná, 104 stran
Vydalo nakladatelství Filip Konečný, Praha 2016
Náklad 2000 výtisků
Cena na pultech: 349 Kč
Knihu lze objednat na: lipstullian@seznam.cz
Distribuce Kosmas.cz

Facebookové stránky nakladatelství
We
b nakladatelství
Ukázka v pdf ke stažení (prvních 24 stran)

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru