Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Sochař: Umělcova smlouva se Smrtí

Sochař: Umělcova smlouva se Smrtí

Sochař: Umělcova smlouva se Smrtí
RECENZE KOMIKS: Sochař (Scott McCloud) VERONIKA ZÝKOVÁ

Nakladatelství JOTA vydalo nový grafický román Scotta McClouda. Už tohle konstatování by mělo každému, kdo se zajímá o komiksovou tvorbu, zbystřit smysly. Jde totiž o dlouho očekávanou událost. McCloud (1960) je sice v tuzemsku známý zejména jako průvodce světem komiksu a autor pozoruhodné publikace Understanding Comics (1993), kterou BB/art v roce 2008 vydal pod názvem Jak rozumět komiksu (recenzi si můžete přečíst zde), ale na svém kontě má řadu dalších děl, která bohužel zatím do češtiny přeložena nebyla. Jen v krátkosti: Na publikaci Understanding Comics navázaly podobně koncipované svazky Reinventing Comics (2000) a Making Comics (2006). Ne všechna díla se dočkala jednoznačně kladného přijetí. Zatímco ve své sáze Zot! (19841990) s úspěchem nabídl odlehčenější pohled na temný svět superhrdinů a inspiraci mangou, jeho grafický román The New Adventures of Abraham Lincoln (1998), vytvořený výhradně na počítači, byl přijat výrazně chladněji. McCloud je mj. i autorem 24hodinového komiksu a na svém webu publikoval řadu komiksů využívajících na rozdíl od papírových knih nelimitujícího prostoru sítě.

socharCo se McCloudovi podařilo dostat do více než kilového špalku, který se rozkládá na 500 barevných stranách křídového papíru? Hlavní hrdina, šestadvacetiletý Newyorčan David Smith, je umělcem v krizi. Se Smrtí uzavře smlouvu, která mu výměnou za jeho život umožní ve zbývajícíh 200 dnech vytvořit životní dílo. Není to sice zrovna originální zápletka, ale důležité je, jak s ní McCloud dokázal naložit. V ambiciózním díle se vypořádává s tématy, na kterých by si méně zkušený autor vylámal zuby, nebo by se do nich raději vůbec nepustil. Umění, láska, život a smrt, to jsou ve zkratce prvky, ze kterých McCloud staví svůj příběh. Zásadní místo má v Sochaři samotný proces tvorby, nejrůznější dilemata, obtíže s ním spojené, střet komerčního a alternativního, pomíjivost slávy a tak dále.

David není jednorozměrný sympatický hrdina, často je až nepříjemný (mračí se, křičí). Ale to platí také o ostatních postavách. Jak postupně David nachází v životě štěstí, stupňuje se jeho úzkost z nadcházející smrti. Nepřekvapí, že McCloud umí zručně vykreslit emoce postav, takže spoluprožívame to, co se jim děje. A často je to emoční kolotoč. Sochař je o čase, který Davidovi (ale i nám) zbývá, a právě s časem si díky prostředkům komiksového média dokáže autor bravurně pohrávat. Některé scény zrychluje, jiné rozfázuje až do opravdu dramatického zpomalení, a to zejména v závěrečné páté kapitole.

Sochař je čistě autorským komiksem. Tím, že se McCloud sám postaral i o barvu, kterou omezil na černou, bílou a odstíny modré, si nejen ponechal naprostou kontrolu nad výsledným tvarem, ale zejména dal příběhu až tísnivou podobu. Ambiciózní dílo, které vznikalo přes pět let, musí zasáhnout snad každého čtenáře. Vytknout v jinak obdivuhodném  celku lze snad jen určitou předvídatelnost některých scén (zejména těch tragických), které už byly zpracovány mnohokrát v literatuře i filmu. Ale to je jen drobnost, která celkové vyznění tohoto grafického románu nemůže narušit. Sochař je působivým dílem, které je mnohovrstevnaté, ale zároveň přístupné a srozumitelné všem.

Scott McCloud

Sochař

Nakladatelství JOTA, Brno, 2016
Cena: 489 Kč (na webu nakladatelství 389 Kč)
Počet stran: 496
Pevná vazba s přebalem

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru