Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Jak chutná Maerlynův Grapefruit

Jak chutná Maerlynův Grapefruit

Jak chutná Maerlynův Grapefruit
RECENZE – KOMIKS: Temná věž: Dlouhá cesta domů (Robin Furthová & Peter David & Jae Lee & Richard Isanove) – JAROSLAV STUCHLÝ –

První kniha komiksové adaptace Kingovy pistolnické fantasy ságy Temná věž představila zrod hlavního hrdiny Rolanda Deschaina. Šlo o motivy sesbírané ze čtvrtého dílu Čaroděj a sklo. Mladého Rolanda vmanipulovali nepřátelé jeho otce do zkoušky dospělosti (v níž uspěl), poté byl vyslán se dvěma druhy na nebezpečnou misi, prožil první velkou lásku i hoře z její ztráty. Pokračování s podtitulem Dlouhá cesta domů navazuje tam, kde předchozí vyprávění skončilo. Je zde ale jeden podstatný rozdíl. Jeho děj by Kingův čtenář v původní předloze jen těžko hledal. Příběh má na svědomí Robin Furthová, dialogy Peter David, Stephen King měl jistě vše pod kontrolou.

Jediný problém tohoto svazku vidím v tom, že se v něm doopravdy až tak moc nestane. Respektive téměř nijak se neposune vlastní příběh a nijak se nerozšíří čtenářovo povědomí o Středosvětě. Tedy nepočítáme-li bonusovou mapu Konečného světa. To zásadní se odehraje hned na začátku, na útěku z Humbry se Rolandovi na obličej přisaje Maerlynův Grapefruit, vidoucí koule, která patřila Farsonovi. Ovládne jeho mysl a hlavní hrdina se octne mimo realitu. S takto zneschopněným a halucinujícím hrdinou se přesouvá pozornost na jeho druhy, Alaina a Cuthberta. Ti musejí uniknout pronásledovatelům a Rolanda dopravit domů Sama Furthová bezelstně v poznámce přiznává, že se do těchto dvou postav zakoukala. Takže čtenář je svědkem přechodu přes rozvrzaný visutý most, na mladíky útočí zmutovaní vlci, ale největší díl práce na Rolandově vysvobození z moci Grapefruitu nakonec stejně odvede někdo jiný.

Na scénu (byť jen v Rolandově zajaté mysli) nastupuje také arcipadouch, Karmínový král. Ten vystavuje Rolanda klasickému pokušení: přidej se ke mně a získáš celý svět. Tedy nejprve je potřeba svět (resp. realitu zajišťovanou existencí Temné věže) rozcupovat a pak se ujmout vlády nad vzniklým chaosem.

Pokud jste byli spokojeni s prvním svazkem, pravděpodobně vás Dlouhá cesta domů od sledování této komiksové série neodradí. Výtvarná stránka zůstává na špičkové úrovni, barvy dodávají tu správnou náladu. Bonusový materiál dává nahlédnout do tvůrčí kuchyně nejen výtvarníkům, ale také scenáristům. Je patrné, že projektu byla v Marvelu věnovaná mimořádná pozornost a že se stejnou péčí vypravil vydavatel i tuzemskou edici.

 

Robin Furthová & Peter David & Jae Lee & Richard Isanove

Temná věž: Dlouhá cesta domů

Nakladatelství CREW, Praha 2016
160 stran
349 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru