Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Světová válka Ž

Světová válka Ž

Světová válka Ž

RECENZE – KOMIKS: Ú.P.V.O. Černý plamen (Mike Mignola, John Arcudi, Guy Davis) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Černý plamen pokračuje ve vyprávění kontinuálního příběhu, který započal Žabím morem a pokračoval Smrtí. Svým způsobem tuto trilogii završuje a nemá smysl otálet s konstatováním, že to dělá s plnou parádou. S jistotou se jedná o prozatím nejlepší díl spin-off série Ú.P.V.O. a je minimálně stejně dobrý jako některé příběhy samotného Hellboye.

upvo5_01První sešit se odehrává v labyrintu několikapatrové čističky a svým ďábelským tempem čtenáře okamžitě strhne. Tohle tady totiž ještě nebylo. Čistokrevné akční sci-fi ve stylu Cameronových Vetřelců, kdy na tým Úřadu útočí žabí monstra, kapitán Daimio štěká rozkazy, Roger jej oddaně následuje (Liz s tím má problém), střelba, výbuchy, krev, sliz. Úspěch týmu je však jen předehrou k mnohem větším událostem. Nacismem posedlý ředitel firmy Zinco připravuje plán, jak žáby ovládnout a vyvolat bytost zvanou Kata Hem. Pokud si pamatujete na Sadu Hema z prvního Hellboye (Sémě zkázy), pak proti Kata Hemovi byl (řečeno s profesorem O´Donnellem) pouhý trpaslík. A zatímco Abe Sapien se po událostech z předchozí mise, kdy nahlédl do své minulosti, poněkud trápí, homunkulus Roger efektivně vede proti žábám vlastní tým a pyrokinetička Liz Shermanová má podivné (prorocké?) sny.

Oním Černým plamenem je právě Pope (ředitel Zinca) v obrněném obleku a kovové masce obklopené plameny. Takto ustrojen dokáže komunikovat s žabími monstry a s jejich pomocí přivést na svět zmíněného Kata Hema, zvěstovatele zkázy lidstva. Do těchto kataklyzmatických událostí zasáhne navíc těžká ztráta, která Úřad připraví o jednoho z významných agentů…

upvo5_05Černý plamen má všechno, co by měl béčkový sci-fi horor obsahovat. Úděsná monstra, vizi konce světa, nacistické propriety, (ne)lidského arcipadoucha, spoustu akce (miluju zejména několikastránkovou scénu na sněhu, protože sníh dodává všemu zvláštní atmosféru). Navíc pracuje s napětím uvnitř jednotky, ať už se jedná o vztahové potíže nebo psychické problémy některých členů. Pokud vám ve Smrti Roger připadal jako přerostlé dítě, které naivně hláškuje a v novém nadřízeném hledá otcovský vzor, v Černém plameni vás jeho proměna překvapí.

V doslovu si Mike Mignola pochvaluje spolupráci s Johnem Arcudim, Černý plamen však znamená především vyvrácení pochybností o tom, zda byl dobrý nápad zatahovat do projektu Guye Davise. Výtvarník je suverénní, přiložený skicář prozrazuje pečlivou přípravu. Interiéry jsou krásně prokreslené (laboratoř firmy Zinco), akce dynamická a přehledná, velké panely s Kata Hemem působivé. Když tenhle materiál dostane do ruky geniální kolorista Dave Stewart, máte před sebou comics špičkové kvality. Kdybychom přistoupili na hru s procentuálním hodnocením, neváhal bych tentokrát v rámci série Ú.P.V.O. vyseknout poprvé čistou stovku.

Mike Mignola, John Arcudi, Guy Davis

Ú.P.V.O. Černý plamen

Comics Centrum 2016
176 stran
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru