Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » „Tahle noc z nás nadělá šašků a bláznů!“

„Tahle noc z nás nadělá šašků a bláznů!“

„Tahle noc z nás nadělá šašků a bláznů!“
RECENZE – KOMIKS: Gotham Central 2: Šašci a blázni (Ed Brubaker & Greg Rucka & Michael Lark) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Zvolání, které jsem vetkl do titulu recenze, zazní v Shakespearově Králi Learovi během divoké bouře na vřesovišti. Pro příslušníky Oddělení závažných zločinů spadajícího pod gothamský policejní sbor se takovou nocí stane jedna předvánoční. Ale nepředbíhejme.

Druhý svazek série Gotham Central Eda Brubakera a Grega Rucky se skládá ze čtyř příběhů. Vypravěčkou (a zasvěcenou průvodkyní po Oddělení závažných zločinů) je Stacy, recepční, která jako jediná smí ovládat Batsignál. Nikdo z policistů se jej nemůže dotknout, protože by tím strážci zákona uznali Netopýřího muže jako svého spolupracovníka. Není divu, že se dívka do Batmana zamiluje a začne podléhat dennímu snění. Tento úvod zároveň slouží k tomu, aby si čtenář připomněl některé události z předchozí knihy a osvěžil vztahy panující mezi detektivy.
K lepší orientaci slouží i přehled všech příslušníků obou směn. Osobně jsem se k němu během čtení několikrát vrátil, takže jeho užitečnost mohu dosvědčit.
Snadné cíle začínají trochu jako Drsný Harry (1971), respektive řádění sériového vraha Zodiaca, jímž byl film s Clintem Eastwoodem inspirován. Nejde ani tak o odhalení totožnosti pachatele, neboť záhy vyjde najevo, že za atentáty je odpovědný Joker, napětí této epizody, odehrávající se v předvánočním období, vyvěrá ze závodu s časem.
Život je samé zklamání představuje čistokrevnou procedurální kriminálku. Kdo a proč zavraždil (stejným způsobem) dvě ženy pracující na stejných pozicích ve stejné firmě?
Neuzavřený by klidně mohl být epizodou ze seriálu Odložené případy. Před osmi lety někdo odpálil trubkovou nálož v šatně středoškolského baseballového mužstva. Proč se nyní jeden ze dvou přeživších zastřelil v podniku s rychlým občerstvením, když předtím vzal všechny hosty jako rukojmí?

Samozřejmě, nacházíme se v Gothamu, takže si v jednotlivých příbězích “zahostují” jak kostýmovaní superhrdinové (Batman, Huntress), tak superpadouši (vedle zmíněného Jokera ještě Mad Hatter a Penguin). Ale popravdě, jako jsem poznamenal již minule, jejich přítomnost nám sice stále připomíná, že jsme ve světě DC Comics, ale pro samotné zápletky nejsou až tak podstatní. Takže pokud obálka svazku Při výkonu služby lákala na Batsignál a Šašci a blázni dělají totéž s Jokerem, je to jen návnada na čtenáře, protože skutečnými hrdiny této série jsou obyčejní detektivové. Lidé bez viditelných masek se svými komplikovanými rodinnými či partnerskými vztahy, střeženými tajemstvími, problémy s novým šéfem vrcholnými okamžiky i totálními propady (viz postava bývalého policisty Harveyho Bullocka z Neuzavřeného). A na rozdíl od většiny superhrdinů se jim může lehce stát, že při výkonu služby dojdou k úrazu, někdy i neslučitelnému se životem.

Výtvarník Michael Lark si protentokrát vzal k ruce spolupracovníka Stefana Gaudiana. Víru a denní snění kreslil Brian Hurtt, Život je samé zklamání Greg Scott. Lhal bych, kdybych tvrdil, že si změn v kresbě ani nevšimnete, ale také není pravda, že by mi to nějak výrazněji vadilo. Nejspíš proto, že Gotham Central je série postavená na charakterech a dialozích, nikoli na čarování s vizuální stránkou.
Pro fanoušky románů Eda McBaina o 87. revíru (jak si správně všiml autor předmluvy Duane Swierczynski) je Gotham Central naprostá povinnost. A pro fanoušky kvalitních “dospělých” komiksů taky.

Ed Brubaker & Greg Rucka & Michael Lark

Gotham Central 2: Šašci a blázni

Nakladatelství BB/art, Praha 2018
288 stran
649 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru