Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Josef Hasil – cesty tam a zase zpátky

Josef Hasil – cesty tam a zase zpátky

Josef Hasil – cesty tam a zase zpátky
RECENZE – KOMIKS: Návrat Krále Šumavy: Agent chodec (Ondřej Kavalír, Vojtěch Mašek, Karel Osoha) – JAROSLAV STUCHLÝ

V listopadu 2018 vyšel první díl komiksové adaptace životopisného románu Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy s podtitulem Na čáře. Přiznám se, že když jsem ji na jeden zátah přečetl, okamžitě mne napadlo, že tohle prostě musí vyjít kompletní. Musí. Naštěstí tvůrci dodrželi slovo a téměř přesně po roce jsme se dočkali prostřední části zamýšlené trilogie. Ačkoli se občas říká, že právě prostřední části bývají čtenářsky nejméně vděčné, protože chybí prolog a pořádné finále, u Agenta chodce žádné rozčarování nehrozí.

Pokud máte Krále Šumavy zafixovaného buď jako píseň Tří sester, nebo jako propagandistický (ale řemeslně zdařilý) film Karla Kachyni z roku 1959, který poté jeden ze scenáristů (Rudolf Kalčík) přepracoval do stejnojmenné románové podoby, tenhle komiks vám otevře oči. Vypráví příběh Josefa Hasila (1924–2019), který po válce nastoupil ke Sboru národní bezpečnosti a sloužil jako pohraničník. Po komunistickém převratu v únoru 1948 pochopil, že nový režim není lidový ani demokratický, a rozhodl se proti němu bojovat. A protože znal Šumavu jako své boty a republiku dosud nespoutaly dráty železné opony, pomáhal druhým uniknout z komunistického pekla na svobodu.

Tohle všechno reflektuje první díl Na čáře, jehož podstatná část se odehrává v táboře nucených prací Dolní Jiřetín, kam byl Hasil odsouzen na 9 let po jednom neúspěšném přechodu. Není bez zajímavosti, že v jeho odsouzení měl prsty prokurátor Karel Vaš (1916–2012). V květnu 1949 se Hasilovi a jednomu dalšímu muklovi podařilo z tábora utéct, první díl tak končí v bavorském uprchlickém táboře Murnau.

Zatímco Na čáře je do značné míry komponován retrospektivně (čtenář si skládá děj ze střípků vzpomínek uvězněného Hasila), Agent chodec je vyprávěn ve dvou paralelních linkách. V jedné sledujeme Hasila, jehož v táboře zverbovala americká zpravodajská služba CIC, a on coby úkolovaný agent chodec převádí nepřátele režimu „za čáru“, v té druhé jeho protivníka, kapitána Viktora Fišera. Souboj těchto dvou mužů, jejichž slabinou jsou partnerky (Hasilova snoubenka zůstává i s dítětem stále v Československu, Fišerova manželka trpí posttraumatickým syndromem z pobytu v koncentračním táboře), tvoří páteř druhého dílu. Souboj o to napínavější, že v táboře Murnau je krtek, předávající informace československým estébákům.

Vytýkanému nedostatku prostředních dílů se Agent chodec šikovně vyhýbá tím, že na scénu uvádí novou postavu (Fišer), a finále má natolik vygradované (včetně cliffhangeru), že po otočení poslední stránky si čtenář pomyslí něco o dlouhém čekání na konec letošního roku, kdy by měl poslední díl (s plánovaným podtitulem Opona se zatahuje) vyjít.

Svým tématem připomíná Návrat Krále Šumavy jiný recenzovaný komiks, Zatím dobrý Jana Nováka a Jaromíra 99, o útěku bratří Mašínových a jejich přátel do Západního Berlína. Příběhy o lidech ze třetího odboje, kteří se rozhodli postavit zrůdnému režimu se zbraní v ruce, navíc budou stále vzbuzovat jistou kontroverzi, protože tady se nestřílí do vojáků cizího (nepřátelského) národa, nýbrž do vlastních.

Agent chodec je strhující záležitost nejen díky dobře vymyšlenému scénáři, ale také díky kresbě Karla Osohy. Tento držitel Ceny Muriel za nejlepší původní kresbu 2017 (Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci) má cit pro rytmus příběhu a šumavské hvozdy v černo- šedo- bílé nikdy nepůsobily majestátněji a neprostupněji. Zvláště dvojstránkové panely v prvním dílu mu zajistily na další cenu alespoň nominaci. Jediné, co lze v tomto ohledu vytknout, je trochu horší orientace v postavách, problém to je zejména ve scénách z lágru, kde mají všichni muklové oholené hlavy.

Agentu chodci se naštěstí v dialozích postavy často oslovují jménem a tímto trikem tvůrci problém, na nějž po vydání prvního dílu mnozí čtenáři upozornili, do velké míry eliminovali.

Věřím tomu, že závěr trilogie skutečně vyjde v očekávaném termínu, stejně jako věřím, že v našich moderních dějinách existuje spousta dalších podobných (byť ne tak známých) příběhů, které stojí za to komiksově vyprávět.

Ondřej Kavalír, Vojtěch Mašek, Karel Osoha
Návrat Krále Šumavy: Agent chodec

Labyrint/Euromedia Group, Praha 2019
216 stran
359 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru