Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Jak se Gottwald chopil moci

Jak se Gottwald chopil moci

Jak se Gottwald chopil moci
RECENZE KOMIKS: Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci (Pavel Kosatík, Karel Osoha) VERONIKA ZÝKOVÁ

Konec roku 2016 přinesl poslední dva díly z rozsáhlého komiksového projektu Mladé fronty a Edice ČT.  Devět dílů série Češi podle Pavla Kosatíka ve zpracování osmi českých komiksových výtvarníků a jedné výtvarnice je tak nyní komplet. Po v pořadí druhém dílu Jak Beneš ustoupil Hitlerovi Štěpánky Jislové se série uzavírá dílem čtvrtým Jak se KSČ chopila moci. Výtvarně ho zpracoval Karel Osoha (1991), student animace na UMPRUM, taktéž autor tzv. Generace 2.0, jenž má na svém kontě mj. webkomiks Plíč.

I když je to už několik let, stále se mi vybavují některé scény z Českého století: Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) Pavla Kosatíka a Roberta Sedláčka. Unavený a nemocný prezident Beneš tváří v tvář Gottwaldovi v plné síle. Zatímco „Kléma“ Gottwald a jeho spolupracovníci pojídají párky s hořčicí a měli vše pod kontrolou za pomoci špehů a odposlechů, demokraté se bezradně radí. Své soupeře špatně odhadli a svými kroky v podstatě umetli cestu Gottwaldovi a spol. k moci. Ten měl nezpochybnitelné schopnosti, ale zároveň byl podřízen rozkazům z Moskvy. Jak zmiňují Pavel Kosatík a Petr Koura, bál se o svůj život.1

Gottwald nebyl mužem se superschopnostmi, ale určité démonické vlastnosti mu autor přiřkl, jak naznačuje už titulní strana. V komiksovém zpracování příběhu se prolíná děj známý z Českého století s linií, kterou vymyslel Osoha – dvojice děvčat se po zrušení klubovny snaží sehnat další tři lidi a uspět v pětiboji, čím by si zajistila střechu nad hlavou. Naráží při tom na překážky, zejména v podobě party zlých kluků, kteří se neštítí takřka ničeho. Při jedné z večerních toulek se sympatičtí hrdinové ocitnou poblíž vily, kde právě probírá Gottwald se soudruhy své velké plány. Aniž bych chtěla prozrazovat více z děje, musím zmínit, že Osoha zdařile vykresluje hrůznost bytí pod vlivem Gottwalda i boj dobra se zlem. „Dětská linie“ je ještě výraznější „intervencí“ než v případě prvního dílu Jak Masaryk vymyslel Československo, do něhož Ticho762 zařadil boxerské intermezzo. Nutno říct, že obě linie dohromady velmi dobře fungují.

Osoha se podobně jako ostatní autoři musel vyrovnat s množstvím textu, což se mu povedlo. V rozhovoru k tomu zmiňuje: „Musel jsem se jako kreslíř smířit s tím, že mluvící komiks je zejména o textu. A tak spíš než se snažit o nějaké akční scény, živou hru a gestikulování postav nebo metaforické výjevy jsem se především rozhodl rozporcovat scény do panelů a bublin tak, aby se co nejsvižněji četly. Prostě nepředstavit divákovi nepřístupný blok textu zaplňující celou stránku.“ Nicméně i tak se mu, právě díky zapojení zmiňované dětské linie, povedlo do komiksu dostat hodně energie a akce (honičky, koulovačky, krádež…).

Osohovo zdařilé zpracování má nejvíce stran ze všech dílů většina z nich čítá 80 stran a je co do rozsahu srovnatelné s navazující pátou (téměř rozebranou) částí Jak Gottwald zavraždil Slánského Vojtěcha Maška, která pro mě co do působivosti výtvarného zpracování zůstává nepřekonána. Je skvělé, že se tak rozsáhlý projekt podařilo dokončit v rozmezi let 20132016, a hlavně že si po celou dobu udržel vysokou úroveň.

Pavel Kosatík, Karel Osoha

Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci

V Edici ČT vydala Česká televize a Mladá fronta
Praha 2016
128 barevných stran
Doporučená cena: 299 Kč

Print Friendly, PDF & Email
  1. Viz http://www.ceskatelevize.cz/porady/10362011008-ceske-stoleti/21251212008-vsechnu-moc-lidu-stalinovi-1948/. O Gottwaldově životním příběhu píše Marek Švehla zde: https://www.respekt.cz/tydenik/2008/8/gottwald-neznamy-pribeh. []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru