Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Filmy o přítomnosti toho, co nazýváme Bohem

Filmy o přítomnosti toho, co nazýváme Bohem

ROZHOVOR s Janem Cvitkovičem, režisérem filmu Zhrobudohrobu

cvitkovic_1Slovinská kinematografie se bohužel do české distribuce příliš často nedostane, mohl byste nám poodkrýt její současný stav?
V posledních deseti letech zažila slovinská kinematografie doslova znovuzrození. Slovinské filmy byly uvedeny na těch nejprestižnějších festivalech a v některých případech dokázaly i získat některou z cen. Filmy jsou distribuovány po celé Evropě a kupovány televizními stanicemi z celého světa

Jak pociťujete podporu kinematografie státem, soukromými subjekty?
Loni se „pravičácky“ orientovaná slovinská vláda pokusila „zničit“ existující slovinský film a ustanovit novou kinematografii v souladu s politikou vlády. Nakonec se jim podařilo pouze zničit slovinskou kinematografii, nic jiného. Takže příští rok se ve Slovinsku nenatočí jediný filmový záběr.

Kolik filmů vznikne v průměru za rok, setkává se domácí kinematografie s větší pozorností diváků než v případě zahraničních děl?
Záleží na konkrétním filmu, některé domácí snímky byly úspěšnější než ty americké. Ale jak už jsem říkal, v následujících letech toto vůbec nebudeme muset řešit.

Lze rozdělit soudobou slovinskou kinematografii na několik základních tendencí? Jak do sebe slovinský film vstřebává západní, americké, vlivy – a čím naopak zůstává svébytně evropský?
Nevím, takto vůbec nepřemýšlím. Prostě točím filmy.

Kam byste se zařadil vy, jako režisér, co do stylu a zpracovaných témat?
Pokaždé se snažím natočit jiný film. Začínám natáčet, jako bych předtím žádný film nevytvořil. To je můj styl.

cvitkovic_2Směsice černého humoru, absurdity, tragičnosti, temperamentu, to vše ve vašem filmu Odgrobadogroba najdeme, což nám připomene i snímky Emira Kusturicy. Souhlasíte s připodobněním k jeho stylu?
Bruno Fornara, slavný italský kritik píšící pro list La Republica, napsal: „Odgrobadogroba je krásný film, protože je naprostým opakem filmů Emira Kusturicy.

Téma Vašeho filmu Odgrobadogroba se dotýká balancování a provázanosti života a smrti, země a nebe. Vnímáte skutečnost, že jsou vždy tyto „světy“, stejně jako radost a smutek, od sebe takřka neodděleny, jako pozitivní, nebo naopak?
Pouze se snažím vytvořit atmosféru, ve které každý pocítí přítomnost toho, co nazýváme Bohem.

Můžete nám prozradit, co chystáte dále?
Nedávno jsem dokončil krátký snímek s názvem Masterpiece. Příští rok bych rád natočil celovečerní film Archeo, který se opět bude značně lišit od toho, co jsem doposud vytvořil. Bude to film o těch nejzákladnějších emocích.

otázky klad Lukáš Gregor
překlad Milan Hain

Jan Cvitkovič se narodil v roce 1966 ve Slovinsku. Je archeologem, scénáristou, hercem a režisérem. V letech 1995 a 1996 napsal scénář ke krátkému filmu Rop stoletja a k televiznímu seriálu Odklop. K filmu V Leru, který získal mnoho ocenění, napsal Cvitkovič scénář a zahrál si v něm i hlavní roli. V roce 2001 debutoval filmem Kruh in mleko, který mu vynesl mezinárodní uznání, stejně jako film Odgrobadogroba uváděný v přehlídce Střední Evropa. (převzato z materiálů AČFK)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru