Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Drsný Harry a jeho nový parťák

Drsný Harry a jeho nový parťák

TÉMA – BUDDY MOVIE: Násilník (režie: James Fargo, 1976) – NAĎA SATKOVÁ –

Nejpodstatnější zlom Fargova filmu Násilník lze shrnout větou: inspektor Harry Callahan dostává nového parťáka, tedy parťačku. Stačí následné společné zapojení dvou inspektorů do boje proti zločinu k tomu, aby byl film řazen mezi buddy movies?

Film Násilník někteří odsuzují pro plytkou zápletku a málo akčních scén, jiní jej vyzdvihují kvůli obratnému vybalancování rodících se stereotypů předchozích filmů o inspektoru Harrym Callahanovi. Nám nyní nejde o obhajobu ani jednoho z názorů, nýbrž pokus o vystopování elementů charakteristických pro buddy film.

Drsný Harry 3

Narodil se v San Franciscu, od malých rolí v nevýznamných filmech se vypracoval až k rolím hlavním, režírování a několika Oscarům… Tak by mohl znít heslovitý, s mírnou nadsázkou psaný životopis herce Clinta Eastwooda, kterého charisma neopouští ani v pokročilém věku.

V roce 1976 se objevil v hlavní roli filmu Násilník. Snímek natočený Jamesem Fargem navazoval na předchozí dva díly spojené s hlavní postavou svérázného inspektora (Drsný Harry, 1971, Don Siegel; a Magnum Force, 1973, Ted Post). Inspektor Harry Callahan má poněkud nestandardní postupy práce. Neláme si hlavu s tím, kolik při zásahu zničí aut a zraní rukojmích. Ke zneškodnění protivníka je schopen použít téměř jakékoli metody. Ve filmu Násilník se však musí vypořádat nejen s degradujícím přeložením z oddělení vražd na osobní oddělení, ale také se skutečností, že bude mít nového parťáka, tedy parťačku.

„Harry dělí ženy na dvě kategorie – na ty, které využívá, a ty, které zachraňuje. Nikdy ho ani ve snu nenapadlo, že bude mít ženu jako parťačku. A už vůbec ne zrovna takovou, jakou je Kate Moorová.“1

Poprvé se Callahan s Moorovou setkávají na pohovoru, který má rozhodnout o tom, které řadové policistky se stanou inspektorkami – aby byly splněny kvóty o zastoupení žen ve všech sférách policejní činnosti. Harry nemůže přenést přes srdce, že jen kvůli pochybným nařízením by se do elitního týmu měly dostat ženy, které sice jsou u policie nějaký pátek, ale dosud pracovaly pouze v teple kanceláře a teď by se měly dostat do terénu. Harry při pohovoru, kdy uchazečku častuje nevybíravými slovy a nekorektně se jí ptá na osobní otázky, ještě netuší, že právě policistka Moorová bude přidělena jemu.

 

Násilník jako cop buddy film (?)

K zařazení filmu k určitému žánru je nutné vysledovat, zda se v něm objevují znaky pro žánr charakteristické. Nabízí se bez dlouhého váhání přiřadit film Násilník k subžánru policejního buddy filmu (cop buddy movie), jenže první zdání může klamat. Pokusím se zdůvodnit, které znaky Fargův film obsahuje a se kterými kritérii pracuje odlišným způsobem, než jsme zvyklí u jiných snímků.

Nezpochybnitelná je přítomnost dvojice policistů, rozdílných v několika aspektech. O inspektoru Callahanovi a nové posile oddělení vražd, inspektorce Moorové, nemůžeme prohlásit, že by se jeden druhému podobali jako vejce vejci. Na první pohled identifikujeme možné třecí plochy, které přináší rozdílnost pohlaví i povah hrdinů.

Callahan zastává názor, že ženy k policii nepatří, a pokud už by se tam nějaká žena měla vyskytovat, rozhodně by to nebylo v oddělení vražd. A dává to novopečené inspektorce patřičně najevo. Bez okolků jí naznačuje, že ona na náročnou práci u policie nemá. Drobné schválnosti, které Callahan Moorové připravuje, mladou inspektorku podněcují k tomu, aby se vzepřela a dokázala mu, že se v ní mýlí.

I kdyby chtěl, nemůže Callahan Moorové upřít její snahu. Za každou cenu mu chce dokázat, že to zvládne. Mladá inspektorka se usilovně pokouší naplnit všechny poučky, které se dočetla v knihách. Realita ji však postavila před úkoly, o nichž se nikde nepsalo. Nemohla si přečíst, jak nebezpečné je běhat po San Franciscu s bombou v tašce. Nevelké zkušenosti Moorová vyvažuje přehnaným snažením vyrovnat se Harrymu, což u něj budí jen převracení očí a nesouhlasné kroucení hlavou.

Callahan je mužem činu, zbytečně nediskutuje, raději jedná. Moorová představuje jeho pravý opak. Chtěla by mít všechno ujasněné před začátkem akce, všechny alternativy probrány do detailů. Což Callahan samozřejmě vnímá jako zbytečné, když v terénu v devíti případech z deseti nastane varianta, na niž se teoreticky připravit nelze.

Nejvýstižněji jejich zdánlivě nepřekonatelné rozdílnosti ilustruje dlouhá scéna honičky. Za doprovodu jazzové hudby se Callahan s Moorovou vydávají za podezřelým mužem v klobouku. Zatímco Harry bravurně skáče přes plot a pronásleduje zločince po střechách, Moorová cupitá v uctivé vzdálenosti za ním – v sukni, botách na nízkém podpatku a s rozměrnou kabelkou přes rameno sice splňuje předepsanou ústroj policistky pracující v klidu kanceláře, v ulicích velkoměsta je však tento oděv značně nepraktický. Harry se na ni s povzdechem párkrát otočí, ale po chvíli už se jí nezabývá, protože je pro něj inspektorka pouhým břemenem a brzdou úspěšné akce. Moorová, jejíž vzdálenost od centra dění se metr od metru prodlužuje, a už se zdá, že by to s klidným svědomím mohla „zabalit“ a s největší pravděpodobností by se nic nestalo, se neúnavně snaží „jistit“ celou akci ze země a být co nejvíce prospěšná, byť ze zálohy.

Vztah obou protagonistů snímku se pozvolna začne měnit po společně protrpěném „divadélku“ při přípravách na předávání pochval starosty San Francisca. Ledy padnou s Harryho větou: „Kdo tě dostal za partnerku, mohl dopadnout hůř.“ Od této chvíle již Harry inspektorku Moorovou (nyní už dokonce „Kate“) uznává jako rovnocenného partnera. Inspektorka je Callahanovi prospěšnější, než si je ochoten připustit. Projeví se to v následujících minutách filmu, kdy Kate Harrymu dvakrát zachrání život. Závěrečná scéna, v níž Harry stojí nad jejím mrtvým tělem, stírá všechny předchozí rozdíly. Moorová není jen mnohomluvná žena neschopná práce u policie, ale je pro něj opravdovým parťákem.

Rozdílné pohlaví a odlišná povaha jsou znaky cop buddy filmů, jež najdeme i ve snímku Násilník. Řadí se k nim také skutečnost, že se hlavní hrdinové nejprve musí s těmito rozdíly a z nich pramenícími konflikty vypořádat, aby se mohli plně soustředit na svěřený úkol (tedy v případě tohoto filmu na zneškodnění teroristické skupiny). Přítomnost dvou parťáků různého pohlaví není v kámošských filmech obvyklá, ale výjimky potvrzují pravidla…

 

The Enforcer

Režie: James Fargo

Scénář: Stirling Silliphant, Dean Riesner

Kamera: Charles W. Short

Hudba: Jerry Fielding

Střih: Joel Cox, Ferrit Webster

Hrají: Clint Eastwood, Tyne Daly, John Mitchum, DeVeren Bookwalter, Harry Guardino ad.

USA, 1976, 96 min.

 

1 Ebert, Robert: The Enforcer. Chicago Sun Times [online]. Dostupný z: http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19761221/REVIEWS/612210301/1023

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru