Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Oldřich Daněk: shrnutí

Oldřich Daněk: shrnutí

Oldřich Daněk: shrnutí
TÉMA – OLDŘICH DANĚK: Shrnutí –

V únoru a březnu jsme se v několika tematických textech 56. čísla zaměřili na tvorbu výrazného českého dramatika, spisovatele, scenáristy a režiséra Oldřicha Daňka (1927–2000). Snažili jsme se alespoň částečně postihnout různorodé podoby Daňkovy rozsáhlé tvůrčí činnosti, jež podle nás stojí za pozornost.

Michal Večeřa se věnoval expresivnímu stylu Krškova filmu Zde jsou lvi (1958), ke kterému Daněk napsal scénář. Linii příběhů zobrazujících dilemata hrdinů v tehdejším socialistickém zřízení Daněk zpracoval také v následujících letech. Ve filmu Ošklivá slečna (1959, r: Miroslav Hubáček), na němž se podílel jako pomocný režisér, a poté ve snímcích Tři tuny prachu (1960) a Pohled do očí (1961), kde již nese zodpovědnost za výsledný tvar coby scenárista a režisér, vyobrazuje životní dramata několika postav zasazených do autentického prostředí.

Poměrně výjimečnou pozici v Daňkově filmografii zaujímá groteska z vědeckého prostředí Lov na mamuta, jež vznikla na základě autorovy divadelní hry. Boření „čtvrté stěny“ se zde opravdu nevyvedlo, ale o tom až někdy příště. Výrazně lépe dopadla komedie Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, na kterou se „pohledem zvenčí“ podíval Vassilis Economou. Snímek vznikl podle Daňkovy filmové povídky, kterou Vorlíček (ve spolupráci s autorem) upravil do podoby scénáře a natočil v roce 1967.

Výčet režijních a scenáristických počinů v hraném filmu zkompletujme dvojicí historických filmů. Jak píše Jaroslav Stuchlý, „ve Spanilé jízdě (1963)1 [Daněk] vyvázal historický žánr (konkrétně dobu husitského hnutí) z těžkopádné popisnosti a ilustrativnosti bolševických dějepisných příruček, jimiž se vyznačovala předešlá dekáda. (…) V Královském omylu postoupil Oldřich Daněk v nastoleném minimalismu ještě o krok dál. Do scénáře zapracoval motivy ze svého vlastního románu Král utíká z boje (…) a pozornost soustředí na epizodu, která se v dějepisných učebnicích objevuje většinou jako poznámka pod čarou.“2 Rokem 1968 Daňkova práce pro film končí.

Mnohem rozsáhlejší by byl výčet televizních inscenací, které vznikly podle Daňkových scénářů. Jmenujme alespoň některé z těch, které Daněk sám režíroval: Druhá první dáma (1980), Žena z Korinta (1986), Španělé v Praze (1988), Opouštět Petrohrad (1991) a Kadeř královny Bereniké (1993).3 Alespoň zmínit zaslouží scenáristická spolupráce (s Janem Otčenáškem) na seriálech Byl jednou jeden dům (1976) a Dnes v jednom domě (1979). Po roce 1989 podle svých dramatických textů režíroval cyklus Z hříček o královnách (1994–1995).

Daněk často adaptoval své prozaické a dramatické látky pro více médií – pro divadlo, film nebo rozhlas. Ovšem řada jeho děl je určena specificky pro dané médium a využívá všech jeho specifik, tak jako Přepadení Národní banky, které v Čs. rozhlasu v roce 1969 režíroval Jiří Horčička. Do zlatého rozhlasového fondu můžeme zařadit také tři Dialogy – Dialog v předvečer soudu (1967, znovu natočeno 1989), Dialog s doprovodem děl (1967, v TV režíroval v r. 1982 Pavel Háša) a Dialog ve spirále (1968, během normalizace smazán). Ke spolupráci s rozhlasem se Daněk vrátil po r. 1989 zejména historickými hrami (Rozhovor v Delfách, Blbý had, Rudolfínská noc). Některé jeho hry, zejména apokryfní, se díky své nadčasové povaze stále objevují na repertoáru divadel.

Co dodat? Snad jen to, Daňkova tvorba nabízí překvapivě různorodé počiny, a také proto se budeme některým titulům, o kterých jsme ještě nepsali, věnovat při nejbližší vhodné příležitosti.

 

56. číslo:
TÉMA – Oldřich Daněk

Economou, Vassilis | Konec agenta W4C | recenze stejnojmenného snímku Václava Vorlíčka
Economou, Vassilis | The End of Agent W4C | review of Václav Vorlíček’s movie
Stuchlý, Jaroslav | Když je v sázce čest | o historickém snímku Oldřicha Daňka Královský omyl (1968)
Večeřa, Michal | Expresivita ve filmu Zde jsou lvi | analýza stylu snímku Václava Kršky Zde jsou lvi (1958)
Zýková, Veronika | Liberecká romance | analýza snímku Miroslava Hubáčka Ošklivá slečna (1959)
Zýková, Veronika | Dva vrahové – klidná mužnost | analýza rozhlasové hry v režii Jiřího Horčičky Přepadení Národní banky (1969)
Zýková, Veronika | Jak to bylo s Médeiou | reflexe televizní hry Oldřicha Daňka Žena z Korinta (1986)

Print Friendly, PDF & Email
  1. Více o Spanilé jízdě viz Václava Kofránková: Spanilá jízda Oldřicha Daňka za novou tváří historického film. In KOPAL, Petr (ed.): Film a dějiny. Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2005. []
  2. Viz text „Když je v sázce čest“. []
  3. Více viz http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=280 []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru