Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Češi 1977: Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 77

Češi 1977: Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 77

Češi 1977: Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 77

RECENZE KOMIKS: Češi 1977: Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 77 (Pavel Kosatík, Jiří Husák) VERONIKA ZÝKOVÁ

Krátce po šestém dílu Čechů, ve kterém Karel Jerie vykreslil politiky jednající v Moskvě roku 1968 jako deprimované a agresivní dinosaury, vydala Mladá fronta spolu s Českou televizí sedmý díl, věnovaný Chartě 77. Výtvarného ztvárnění se ujal Jiří Husák (1977), grafik a ilustrátor, autor několika fanzinových komiksů (Zkrat, Czekomiks), který rovněž nakreslil tři pokračování příběhů o rytíři Huskiosovi podle scénářů Tomáše Jirků a zúčastnil se projektu Ještě jsme ve válce. V roce 2007 vytvořil jako školní projekt na pedagogické fakultě krátký kolážový komiks Vyhláška č. 98/1970 Sb. (k prohlédnutí zde).

cesi_titulni-stranaPříběh Charty, rozdělený do 21 scén, zaujme právě kolážovým zpracováním, které potěší všechny, kdo mají pro tuto výtvarnou techniku slabost. K nejsilnějším momentům patří setkání Václava Havla s Ivanem Magorem Jirousem a ostříhání „máničky“. V řadě scén se objevují zdařilé vizuální vtipy, zvolené prostředky výtečně evokují dobu. Autor pracuje s nejrůznějšími typy písma a barvou. Pro vyobrazení protagonistů využil mj. fotografií Bohdana Holomíčka a materiálů z Archivu bezpečnostních složek. Jedinou drobnou vadou na kráse je na některých místech velké množství textu v poměru k obrazové stránce. Na druhou stranu je to pochopitelné, protože se v příběhu zrození Charty z intelektuálních debat dalo škrtat na celkových 80 stran asi jen velmi obtížně. Mimochodem, 80 stran měly všechny komiksy z této série, kromě dvou výjimek: opulentního 120stránkového díla Vojtěcha Maška Jak Gottwald zavraždil Slánského a 96stránkového „dětského“ ztvárnění událostí kolem rozdělení Československa v podání Dana Černého.

Zpracování je skutečně stylové, vizuální ladění je zachováno napříč knihou, včetně medailonů autorů i sekce „kdo je kdo“. Kolážomilcům tato kniha přinese radostné chvilky a nudit by neměla ani ostatní. Řadí se mezi vizuálně nejpozoruhodnější a celkově nejpovedenější příspěvky do ojedinělé série, která se pomalu, ale jistě chýlí ke konci.

V předchozích článcích jsem zmiňovala v souvislosti s chystaným dílem Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi ilustrátora Vojtěcha Velického. Zjevně došlo ke změně (viz info zde) a tento díl kreslí Štěpánka Jislová, tedy se přece jen dostalo i na ženské zastoupení. Podle informací na webu Pavla Kosatíka bychom se vydání měli dočkat 5. 11. 2016. Prohlédnout si můžete už i první skici z poslední části série (Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci), kterou má na starosti Karel Osoha.

Jeden tip na závěr: Pokud se chystáte na Svět knihy, nenechte si ujít autogramiádu Pavla Kosatíka a Jiřího Husáka (viz pozvánka) v sobotu 14. 5. od 15 hod., následně od 16 hod. si budete moct nechat podepsat šestý svazek Karlem Jeriem. Přítomni by měli být také protagonisté televizního cyklu České století.

Pavel Kosatík, Jiří Husák

Češi 1977: Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 77

doporučená cena: 269 Kč
flexovazba, 80 stran
vydala Mladá fronta ve spolupráci s Edicí ČT
Praha 2016

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru