Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Akční Candide

Akční Candide

Akční Candide
RECENZE – KOMIKS: Candide 3: Eldorádo – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Když v roce 2013 vyšla první část komiksové trilogie Candide, bylo to svého druhu zjevení. I když nešlo o až takové překvapení pro ty, kdo znali pozoruhodnou tvorbu malíře, ilustrátora a komiksového tvůrce Karla Jerie. V roce 2015 vyšel druhý díl, následně si mohli fanoušci zkrátit čekání jedním z nejpovedenějších dílů série Češi, v němž Jerie svým typickým stylem vyobrazil Dubčeka a spol. jako dinosaury. V květnu 2018 na Světě knihy byl konečně pokřtěn závěrečný díl trilogie, jenž se tentokrát rozrostl o více než 15 stran proti svým předchůdcům.

Platí to, co jsem psala v recenzi na první díl: „Voltairův Candide poskytuje velký prostor fantazii, čehož Jerie zdařile využil a základní dějovou kostru, ve které nechybí zásadní postavy, obalil dalšími postavami a událostmi. Zejména však děj pořádně steampunkově okořenil, takže se v díle potkávají lidé z masa a kostí s poněkud „vytuněnými“ a mechanizovanými tvory.“ Putování prosťáčka Candida zavádí do nejrůznějších končin, musí osvobodit svou unesenou lásku Kunigundu, což nebude snadné, ale „optimism is not dead“. Protagonista kromě velké naivity, která ho dostává do nezáviděníhodných situací, disponuje v posledním dílu pořádnou dávkou zbrklosti a často sám sebe překvapuje svými činy. Potkává staré známé i nové přátele a nepřátele. Candidovi souputnící mu vypráví své životní osudy, které jsou leckdy dost brutální a zpochybňují Panglosovu filozofii. V závěru se všechno spojí stylem, který trochu připomene cimrmanovský Záskok.

Za pozornost stojí dvojstrana vyobrazující evropskou válečnou vřavu nebo zahrada Eldoráda během čtyř ročních období. Opět lze ale takřka na každé stránce najít nepřeberné množství vtipných detailů a hříček. Působivé je líčení úpadku Eldoráda jeho Vládcem, ne nepodobným ikonickému Strýčku Samovi. Asi nemá cenu rozplývat se nad prací s barvami (viz obrázek výše) a nápaditostí postav i skvělého zachycení jejich emocí. Nadsázka a pomrkávání na čtenáře je snad ještě výraznější než v předchozích dílech. Je to ztřeštěné, zběsilé, zábavné. Je to skvělé.

Tradiční závěrečná galerie přináší skici Guvernéra, Maxe (jezuity), Martiny, Vládce Eldoráda, Zahradníka z Eldoráda a Dr. Schnabela. Na webu Karla Jerie si můžete prohlédnout nejen ukázky ze závěrečného dílu, ale také zjistit více o samotném procesu tvorby trilogie.

Těšme se, co dalšího na poli komiksu Jerie přichystá. Určitě to bude stát za to.

 

Karel Jerie

Candide 3: Eldorádo

BB/art 2018
80 barevných stran
399 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru