Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Příběh železné opony

Příběh železné opony

Příběh železné opony

RECENZE – KOMIKS: Návrat Krále Šumavy: Opona se zatahuje (Ondřej Kavalír, Vojtěch Mašek, Karel Osoha) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Pamatujete si ikonickou scénu z krimithrilleru Nelítostný souboj (1995), kdy se zločinec posadí s policistou v motorestu k jednomu stolu, aby spolu pohovořili a potom se zase rozešli? Scenárista a režisér Michael Mann přiznal, že tato skutečná událost byla oním inspiračním zdrojem a posloužila mu jako východisko k vystavění jednoho z nejlepších filmů 90. let.
Podobnou scénou začínají tvůrci komiksu Návrat Krále Šumavy závěrečný díl trilogie s podtitulem Opona se zatahuje. Je listopad 1952, místo setkání vídeňská kavárna a na jedné straně stolu sedí legendární agent- chodec Josef Hasil, přezdívaný Král Šumavy, proti němu estébák Viktor Fišer, který jej nalákal do pasti. Než však tato dramatická chvíle dojde svého rozuzlení, vracíme se o dva roky zpět a sledujeme Hasila trápeného po smrti bratra nočními můrami. Dobře se ale nevede ani Fišerovi. V rámci Stalinova tažení proti Židům se i v Praze rozbíhají čistky, jež později vyvrcholí politickým monstrprocesem s tzv. spikleneckým centrem Rudolfa Slánského. Navíc se jeho manželka Hana, traumatizovaná z věznění v Terezíně, ukáže být v tomto ohledu jasnozřivější a realizuje rozhodnutí, které Fišerovi v očích soudruhů rozhodně nepřidá. Nemluvě o tom, že dochází ke změně strategie a místo Fišerovy speciality, tedy odhalování agentů- chodců, se chce StB zaměřit na odchyt lidí prchajících z „lidově demokratické“ republiky (akce Kámen).

Děj pokračuje stejně jako ve druhém dílu paralelně rozvíjeným příběhem Josefa Hasila, který v uprchlickém táboře zpovídá utečence, aby odhalil nastrčené komunistické fízly, a za čáru si už odskočí jen kvůli osobním záležitostem, a kapitána Fišera, jemuž se hroutí rodinný i profesní život. Oba trpí zlými sny, oba si najdou nové milenky, které je však zklamou. Všechno neodvratně směřuje k výše zmíněnému setkání tváří v tvář, po němž už nic nebude jako dřív.

Přiznám se, že se českým komiksem nijak soustavněji nezabývám a na Návrat Krále Šumavy mě původně nalákalo jednak téma, jednak kdesi přetištěná dvojstránka, která mě upozornila na to, že tady někdo (Karel Osoha) umí černobílou kresbou vykouzlit skvělou atmosféru šumavských lesů. Takže, když napíšu, že Návrat Krále Šumavy považuji za jeden z nejlepších tuzemských komiksů, je třeba brát to s rezervou, protože zase tolik jsem jich nečetl. Ačkoli se třetí díl scén z šumavských hvozdů tak docela nevzdává, děj se přesouvá spíše do měst. Na záložce píšou něco o „noirovém světě“, já vystačím s poznámkou, že výtvarník se se stejnou jistotou jako v lese pohybuje i v parcích, ulicích, na nádražích a v gotických katedrálách. Vypráví se filmově (především obrazem) bez zbytečné verbální výplně, přitom je však řečeno vše podstatné a nehrozí, že by se čtenář v ději nezorientoval. Škoda chyby v podobě dvou po sobě následujících identických stránek a o kus dál se bohužel dočkáme i přetištění kompletně celé stránky, kterou jsme ovšem viděli asi o sto stran dříve. Pochybuju, že tato zopakovaná erotická scéna byla míněna jako tvůrčí záměr, její chybné vložení do dramatické situace čtenáře pouze vyhodí z rytmu.

Návrat Krále Šumavy je thriller z 50. let, a není v něm proto příliš místa na zábavná odlehčení. Jedno si však tvůrci schovali do epilogu, v němž se děj přenese do roku 1984 a ve Spojených státech žijící Josef Hasil má příležitost zhlédnout na videokazetě Kachyňova Krále Šumavy (1959). „Po blatech by chodil jen sebevrah“, glosuje při projekci, „člověk tam byl jako na dlani.“ Samozřejmě, že jsem si okamžitě vzpomněl, jak jakýsi Kachyňův apologeta vysvětloval, že bezútěšné prostředí blat vykreslené ve filmu je vlastně metaforou země pod knutou zločinného bolševického režimu.

Ale dosti legrace. Komiks Návrat Krále Šumavy je nejen skvělý, ale také důležitý, zvláště když 1. místopředsedou Poslanecké sněmovny PČR je komunista a „nevědomý“ spolupracovník StB s krycím jménem Falmer, kterému není hloupé účastnit se srazů bývalých pohraničníků vzpomínajících na bohatýrské časy, kdy pronásledovali a stříleli chudáky snažící se utéct z bolševického ráje. Co si o tom myslel samotný Josef Hasil (+ 2019), který by se 8. února dožil sedmadevadesáti let, není tak těžké uhodnout.

Ondřej Kavalír, Vojtěch Mašek, Karel Osoha
Návrat Krále Šumavy: Opona se zatahuje

Labyrint/Euromedia Group, Praha 2020
264 stran
399 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru