Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Rodinná pouta

Rodinná pouta

Rodinná pouta
RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Otevřený konec svazku Na cestách s Jotarem zastihl otce a syna rozdělené. Jotaro unikl svým věznitelům a Usagi po něm usilovně pátrá. Další pokračování oblíbené série sjednocuje právě rodinný motiv – (téměř) každá z pěti povídek nějakým způsobem reflektuje vztah otce a jeho syna. V té titulní nejde jen o Usagiho a Jotara, ale také o Kozla samotáře a jeho synka Gorogora. Po těžce zraněném nájemném zabijákovi jde místní zločinecký šéf a bude potřeba veškeré odvahy a především důvtipu, aby Usagi s Jotarem po svém opětovném shledání Kozla a Gorogora zachránili. Za pozornost v tomto příběhu stojí též dvojice nosičů, hlupáků přesvědčených o své výjimečnosti, která celou situaci zaviní. Jen málokdy totiž pohlédne autor poněkud kritickým okem také na postavy z nižších příček společenského žebříčku.

Rolničky jsou nečekaným, ale o to vítanějším pohledem do minulosti Usagiho a Jotarova učitele Katsuichiho. Ano, ani tato postava moudrého a vyrovnaného mistra nedokázala kdysi odolat milostnému citu, vzpomínky na krvavou tragédii přivolá právě zvuk rolniček.

Osobní strážce lorda Noriyukiho, krásná a statečná Tomoe, vstupuje na scénu v příběhu Zabijte pána z Geishu! Prozradit cokoli navíc by této akční story ublížilo, snad jen poznámka, kterou tvůrce Stan Sakai nezakrývá, že inspirací se stal jeden z pozdních filmů Akiry Kurosawy.

Pravděpodobně nejlepší částí knihy je Samurajská hrdost. Příběh, v němž se naši hrdinové setkají s roninem a jeho synem, přežívajícími na okraji společnosti, nenásilně, ale působivě seznamuje čtenáře s  úpadkem samurajské vrstvy v době nastoleného míru.

Putování Usagiho a Jotara uzavírá Hokashi, typické vyprávění o tom, že skupina kočovných bavičů nemusí být tím, kým se zdá být.

Devatenáctý díl Usagiho byl pro Stana Sakaie docela jistě hodně osobní záležitostí. Však jej také věnoval svému otci a synovi. Titulní hrdina se neustále zmítá v dilematu, zda Jotarovi prozradit jejich skutečný vztah. Čím víc se blíží návrat do chrámu v Kitanoji a okamžik, kdy se cesty otce a syna znovu rozdělí (bez jistoty, že se ještě někdy potkají), tím větší duševní muka Usagi prožívá. Závěrečných několik stránek je doslova nabito emocemi, přičemž dopad na čtenáře Sakai ještě umocní překvapivou pointou.

Je jen dobře, že si tato poutavá série u nás vytvořila věrný okruh čtenářů, kteří netrpělivě vyhlížejí každý nový díl. Usagi Yojimbo stále znovu a znovu dokazuje, jak lze prostřednictvím populárního média nejen bavit, vzdělávat a seznamovat našince s japonskou historií a kulturou, ale také předávat univerzálně platné myšlenky. Ty o důležitosti pevných a zdravých rodinných vazeb patří zvláště v dnešní době k těm hodně potřebným.

Stan Sakai: Usagi Yojimbo: Otcové a synové

Nakladatelství CREW, Praha 2013
188 stran
229 Kč

Předchozí články vážící se k sérii Usagi Yojimbo:
Komiksový důvod k radosti
Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II: Pouť do svatyně Atsuta
Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc
Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji
Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru