Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Usagi barevně!

Usagi barevně!

Usagi barevně!
RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo: Yokai (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

K pětadvacátým narozeninám svého hrdiny (tedy roku 2009) připravil Stan Sakai speciál. Comicsové vydavatelství CREW jej zpřístupnilo čtenářům těsně před Vánoci, takže fanoušci si mohli pod stromeček nadělit Usagiho v barvě.

Yokai (česky Duchové) je ve své podstatě povídka, která by se dobře vyjímala v jakémkoli „řadovém“ souboru Usagiho dobrodružství. Vychází z japonské mytologie, konkrétně z legendy o každoročním shromáždění démonů, kteří konají procesí. Jen jednou za sto let se však situace nebezpečně vyhrotí, neboť démoni se pokoušejí ovládnout svět lidí. K tomu ovšem potřebují nějakou živou duši, která by je vedla. Zdá se, že los tentokrát padl na malou holčičku, jejíž matka zoufale prosí Usagiho o pomoc. Ten, navzdory nepříjemnému tušení, že toho bude asi litovat, se vydává do hloubi lesa, aby unesené dítě zachránil. Je oborozuki-yo, bezměsíčná noc, doba, kdy se může stát cokoli…

Sakai svůj speciál dějově koncipoval tak, že se fanoušek hned octne ve známém světě a nezasvěcenec nebude zmaten. Vedle Usagiho v akčním a atmosférickém příběhu vystupuje také lovec démonů Sasuke, přičemž autor nenásilně odhalí důležité okolnosti týkající se života této tajuplné vedlejší postavy, která se v sérii již několikrát objevila. Co ale nadchne nejvíce, je samozřejmě barva. Té Sakai podřídil celou obrazovou koncepci. Svazek má jiný formát než ostatní knihy série, panelů na stránce je méně a jsou větší, nechybějí ani celostránkové (nebo dvojstránkové) kompozice. Napadá mě, že kdybych chtěl dítě přiměřeného věku přitáhnout k této comicsové řadě, byl by speciál Yokai tou nejlepší pomůckou.

K příběhu je přičleněn také rozhovor, který se Sakaiem vedl Brendan Wright. Ten se týká nejen práce na barevném speciálu, ale také procesu tvorby celé série či fanouškovské odezvy na Usagiho příběhy. Doprovází jej názorná ukázka, kdy na jednom panelu autor předvádí v osmi krocích zrod obrázku od kresby tužkou přes práci s inkoustem až po promyšlené postupné vybarvování vodovkami.

Yokai jsou zhmotněná comicsová krása, kterou si žádný skutečný fanda Usagiho nemůže nechat ujít. A to je asi to nejlepší vysvědčení, jež lze tomuto (v tuzemských poměrech) vánočnímu/novoročnímu speciálu vystavit.

Předchozí články vážící se k sérii Usagi Yojimbo:
Komiksový důvod k radosti
Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II: Pouť do svatyně Atsuta
Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc
Samurajský kodex cti v praxi

Stan Sakai: Usagi Yojimbo: Yokai

Nakladatelství CREW, Praha 2012
64 barevných stran
229 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru