Zde se nacházíte: 25fps » TV » Britské krimi TV seriály a série 2012–2013

Britské krimi TV seriály a série 2012–2013

Britské krimi TV seriály a série 2012–2013

TV – KRIMI: Britské kriminální seriály a série na TV obrazovkách 20122013 – VERONIKA ZÝKOVÁ –

V roce 2012 se na televizních obrazovkách ve Velké Británii objevilo několik velmi úspěšných a kvalitních, ale také průměrných krimi seriálů a sérií. A to jak pokračování, tak nových titulů. V tomto ohlédnutí se ve stručnosti podíváme na všechny britské krimi tituly, které byly v uplynulém roce uvedeny. Jako velmi plodný se v oblasti krimi TV ukazuje rok 2013, který zatím nabídl řadu ambiciózních projektů, jež stojí za pozornost.

Pokračování starších krimi

Troufám si tvrdit, že čestné místo vedle zaslouženě opěvovaného Sherlocka (2010–?, BBC One), který si stále drží fantastickou úroveň a je po zásluze celosvětově adorován, zaujímá Wallander (2008–?, BBC One), jenž světově ani v České republice nemá takovou fanouškovskou základnu, ale fajnšmekři už jej za dobu jeho vysílání objevili. Wallanderovi, jehož třetí řada co do kvality nezaostala za předchozími dvěma, se budeme věnovat v samostatném článku, proto se podívejme na další pokračování krimi seriálů a sérií, které se objevily v průběhu roku 2012.

S druhou řadou se vrátila procedurální minisérie Vera (2011–?, ITV) podle románů Ann Cleeves, ve které exceluje v titulní roli vynikající herečka Brenda Blethyn, známá například z filmů Kena Loache, po jejímž boku se objevuje mladý sexy kolega David Leon. To nebylo žádné překvapení, neboť ITV potvrdila záhy po odvysílání 1. řady další díly a stejná situace se opakuje i se 3. řadou, která by měla být odvysílána kolem Velikonoc.1 Čtyři epizody vedle vyvíjejícího se vztahu Very k jejím kolegům poodhalily o něco více z její minulosti, a to jak ve vztahu k matce, tak k otci.

Avšak vrátily se i ty méně obdivuhodné, ale přesto kvalitní seriály a série. Ve vysílání se objevila 2. řada Scott & Bailey (2011–?, ITV) se dvěma policistkami řešícími nejen případy, ale také problémy v osobním životě. 1. řada porazila v sledovanosti konkurenční Case Histories, běžící ve stejný čas na BBC One, zároveň zaznamenala poměrně slušné kritiky (ovšem s výhradami). 2. řada si dokonce vysloužila nominaci na cenu BAFTA v kategorii Best Drama Series, sledovanost se v poslední epizodě udržela na velmi slušných 6,4 milionech2.

Překvapivější je návrat komediálního police procedural Vexed (2010–?, BBC Two) se smart-ass hrdinou, kterého často přechytračí jeho kolegyně. Ve 2. řadě se partnerkou Tobyho Stephense (Wired, Orlando, Onegin) místo původní Lucy Punch (You Will Meet a Tall Dark Stranger, Hot Fuzz, The Class) stala Miranda Raison (Match Point, Merlin, Dirk Gently, Doctor Who). Sledovanost 2. devítidílné řady byla proti 1. třídílné nižší, pohybující se mezi 1,7 a 0,9 miliony diváky. Nasazení od 1. srpna do 5. září 2013, tedy v době konání olympijských her v Londýně, sledovanosti bezpochyby uškodilo a třetí řada tedy není příliš pravděpodobná. I když kdo ví…

Po pilotní dvojdílné epizodě a první řadě o třech dvojdílných epizodách se dočkala pokračování také úspěšná série DCI Banks (2010–?, ITV), kterou podle svých detektivek adaptuje Peter Robinson. Banks těží zejména z přesvědčivého výkonu Stephena Tompkinsona (Wild at Heart, Grafters) v titulní roli. Ačkoli jsem příznivkyní poodhalení soukromí vyšetřovatelů, v pilotu a první řadě překvapivě dobře funguje takřka absence jakékoli charakteristiky Bankse mimo jeho pracovní prostředí a způsob, jakým vede vyšetřování. Více se postupně dozvídáme o Banksově kolegyni Annie (Andrea Lowe), hlavní ženské hrdince, která je nucena vyrovnat se s traumatizující událostí ze své minulosti. Druhá řada nabídla změnu na postu Banksovy kolegyně: DI Helen Morton (Caroline Catz) je svérázná, ambiciózní a poněkud asociální vyšetřovatelka, která těžko hledá místo mezi ostatními detektivy, již ji odmítají kvůli jejímu chování přijmout mezi sebe. Dozvídáme se více o protagonistovi, když vyšetřování jednoho z případů zasáhne do jeho soukromí, takže jsou nám poodhaleny Banksovy rodinné vazby a vztahy. Celkově svou úrovní druhá řada zdařile navazuje na dřívější díly.

Druhá řada komediálního krimi seriálu Death in Paradise (2011–?, BBC One) se těšila stejně jako ta první velké divácké přízni, takže byla obnovena i pro třetí řadu, plánovanou na rok 2014. Zasazení do atraktivního prostředí fiktivního ostrova v Karibiku a dvojice, mezi kterou to jiskří a zároveň si leze na nervy, bezpochyby nabízí potřebné rozptýlení a odlehčení u obrazovky.

Třetí řada Whitechapel (2009–?, ITV) přinesla tři dvoudílné epizody a kvalitou navázala na úroveň solidní první řady. Druhou řadou navázal úspěšný seriál Silk (BBC One), který je dramatem z prostředí advokacie a nese výrazné prvky krimi. Zřejmě bude pokračovat čtvrtou řadou v roce 2013.

Nové tituly

Jedním z nejzajímavějších nových titulů, které odstartovaly na konci roku 2012, je seriál Ripper Street (společná produkce BBC a BBC America), odehrávající se v Londýně v roce 1889 šest měsíců po době řádění nechvalně proslulého Jacka Rozparovače. Naštěstí tvůrci nabízí něco mnohem zajímavějšího a sofistikovanějšího než další variaci na pátrání po nikdy nepolapeném Rozparovači. Trojice hrdinů v čele s detektivem Edmundem Reidem (přesný Matthew Macfadyen), který je tím správným hrdinou s tajemstvím, v osmi epizodách řeší nejrůznější případy úzce spjaté s dobou, v níž se příběh odehrává. Více se můžete dočíst v článku, který jsme této sérii věnovali.

Zajímavé třídílné drama zasazené do Londýna 50. let 20. století přichystali tvůrci The Bletchley Circle (ITV), kde čtveřice hrdinek pátrá po sériovém vrahovi mladých žen. Zajímavý je způsob, jakým pátrají: během 2. světové války pracovaly na dešifrování německých depeší a kódů, čehož využívají při svém novém „poslání“. Doba, v níž se příběh odehrává, nehraje ve vyprávění příliš roli, dojde jen na nahlédnutí do soukromí protagonistky Susan (Anna Maxwell Martin), která zvládá náročné pátrání i starat se o rodinu a má laskavého manžela. Přátelství čtyř žen se projeví, když Lucy (Sophie Rundle) odvedou od jejího muže, který ji bije, a Millie (Rachael Stirling) jí poskytne přístřeší. Souhra čtyř hrdinek je povedená, byla by škoda se s nimi rozloučit po první sérii a nedovědět se o nich víc. Navíc Bletchley Circle měl vyšší sledovanost než konkurenční seriál Good Cop (BBC One)3, který se odehrává v Liverpoolu a točí se kolem dosti nemorálních činů titulního „dobrého poldy“ a jejich následků. Je tedy možné, že se s dámskou čtveřicí ještě setkáme.

Po Wallanderovi, Zenovi a Death in Paradise bylo učiněno poptávce po atraktivních zahraničních lokacích za dost i v sérii Falcón, která se stala druhou produkcí Sky Atlantic po ambiciózním šestidílném transgender dramatu Hit & Miss (2012). Dvě dvoudílné epizody se odehrávají v dusné španělské Seville, kde šéfinspektor Javier Falcón (jižansky přesvědčivý poloviční Maďar a Novozélanďan Marton Csokas) řeší případ, který souvisí s jeho minulostí. Vyšetřovatel s tajemnou minulostí je divácky zajímavý, otázkou je, jestli zůstane tak zajímavý i poté, co se na konci první řady jeho tajemství osvětlí. Ke zadaptování jsou každopádně k dispozici ještě tři romány ze série Roberta Wilsona. Falcón je rozhodně po stylové a hudební stránce zajímavá série, kterou umocňuje velmi dobrý herecký výkon protagonisty.

V roce 2013 se na obrazovky dostalo také procedurální drama natočené v doku stylu, Crime Stories (ITV 1), což je bezesporu zajímavý a radikální přístup, ale ve výsledku nudný a i přes míru improvizace méně zajímavý než tradičně vystavěné seriály a série.4

Politické drama s prvky krimi/thrilleru svedlo v třídílné minisérii Blackout (BBC 1) proti sobě Christophera Ecclestona (Ti druzí, 28 dní poté) coby Daniela Demoyse, politika a zároveň bývalého alkoholika s temnou minulostí, a Andrewa Scotta (známý Moriarty v Sherlockovi), jenž ztvárnil detektiva Bevana, který se snaží odhalit, co Demoys skrývá, a tím ho zničit.

Co (staro)nového přinesl a přinese rok 2013?

Pro fanoušky britských krimi je co do informací o pokračování oblíbených seriálů a sérií zpráva, která se objevila v březnu: nová řada Sherlocka by měla být odvysílána už v zimě roku 2013. Bezpochyby potěšující je také fakt, že oba hlavní představitelé podepsali smlouvu nejen na třetí, ale i na čtvrtou řadu.5 1. prosince 2013 bude mít na BBC America premiéru druhá řada Ripper Street, datum premiéry na BBC One zatím nebylo zveřejněno.

V roce 2013 se rozhodla BBC po delší době uvést dva seriály čerpající z klasiků britské literatury, šestidílný komediální Blandings podle P. G. Woodehouse a desetidílný krimi seriál na motivy povídek G. K. Chestertona Father Brown. S postavou římskokatolického kněze se mohli  diváci setkat již ve třináctidílném stejnojmenném seriálu z roku 1974, který produkovala společnost ITV.

Během pěti dnů (od 3. do 7. března 2013) byla odvysílána pětidílná série Mayday (BBC One), v níž se objevili Peter Firth, Aidan Gillen a další známí herci. Vizuálně je skutečně zajímavá a zdařile dávkuje a udržuje divácké napětí tím, jak předkládá podezřelé reakce a činnosti několika mužů, z nichž každý může stát za zmizením May Queen (Královny Máje).

V březnu odstartoval také osmidílný seriál Broadchurch (ITV), který jistě přilákal nemalé publikum na představitele hlavní role DI Aleca Hardyho, kterým je David Tennant (od roku 2005 do roku 2010 představitel Doctora Who). Vražda školáka a její dopad na lidi z patnáctitisícového města ležícího u moře, tajemství obyvatel, která vycházejí najevo při pátrání detektivů, příjezd ambiciózní novinářky… To vše funguje ve spojení se zajímavým DI Hardym, který je ve městě a v práci nový (a má tak určitý nadhled, ale od začátku je patrné, že má i své vlastní problémy), a DS Ellie Miller (komediální herečka Olivia Colman), jež naopak téměř všechny v městě zná a vražda se jí dotýká osobně. Přes zmíněné bohužel Broadchurch nedokázal naplnit svůj potenciál a v posledních dílech poněkud ztrácí dech. Nic na tom nemění ani poměrně překvapivý závěr. V tomto ohledu tedy poněkud udivuje, že si tento seriál vybrala pro americký remake stanice Fox.6 Na druhou stranu, v USA už byla natočena řada zbytečných remaků, stačí jen vzpomenou Life on Mars či Cracker.

S novinkou v březnu přišla také BBC Scotland: dvoudílný pilot Shetland byl odvysílán 10. a 11. 3. Fotogenické prostředí skotských Shetlandů, na němž kamera ulpívá až nápadně často (a které hraje výraznou roli už kvůli nedostatečnému pokrytí signálem), vydařená adaptace bestselleru Ann Cleeves (ano, je to tatáž autorka, která má na svědomí postavu Very Stanhope) Red Bones a v hlavní roli přesvědčivý Douglas Henshall (Primeval) jako detektiv Jimmy Perez, to vše by mělo bez problémů zajistit sérii pokračování v podobě dalších dílů.

Další březnovou novinkou BBC bylo policejní drama nazvané WPC 56 podle hodnosti Woman Police Constable a roku, v němž se příběh odehrává. Velká míra pozornosti byla věnována šovinismu a sexistickým vtípkům kolegů protagonistky stejně jako jejímu vztahu s ženatým nadřízeným. Zajímavý příspěvek o tom, jak seriál vznikl, sepsala tvůrkyně WPC 56, Dominique Moloney.

S postavou výrazné ženské hrdinky přišla také ITV, a to v trojdílné minisérii Life of Crime. Ta se odehrává postupně v 80., 90. letech a současnosti. Temný příběh o posedlosti hledáním vraha je vizuálně i herecky zajímavý. Ve výčtu tvůrců zaujme zejména jméno režiséra: Jim Loach je synem Kena Loache.

Za zmínku stojí také odvysílání adaptace The Lady Vanishes, které se pochopitelně nemůže ani zdaleka rovnat skvělému Hitchcockovu zpracování, ale rozhodně neskončilo průšvihem, jak by se s trochou škodolibosti dalo čekat. Osmou řadou pokračovala Foylova válka (Foyle’s War), kterou tuzemští diváci mohou znát také z vysílání ČT2, a s třetí řadou přišli tvůrci úspěšného seriálu Luther.

ITV přinesla prequel k Inspektoru Morsovi (Inspector Morse, ITV) s názvem Endeavour. Po pilotu v lednu 2012, který se divákům líbil, odvysílala čtyři epizody, jež přiblížily Morseovy nesnadné začátky u policie a jeho první případy v Oxfordu. Minimálně pro znalce Inspektora Morse množstvím odkazů i vyobrazením mládí oblíbeného hrdiny jde o zajímaý počin, ale na své si přijdou i milovníci tradičních krimi. Kladnou odezvu zaznamenal Shaun Evans, známý televizní herec (The Last Weekend, Silk, Whitechapel), v titulní roli.

Pokračování se dočkal také TV film The Suspicions of Mr Whicher or The Murder at Road Hill House z roku 2011, a to v květnu 2013 v podobě dvouhodinového filmu The Suspicions of Mr Whicher: The Murder In Angel Lane. V příběhu zasazeném do viktoriánského Londýna ztvárnil přesvědčivě hlavní roli titulního hrdiny Paddy Considine, oceňovaný TV a filmový herec (In America, Dead Man’s Shoes), jehož režijní a scenáristický debut Tyrannousaurus získal velké množství festivalových cen.

S kriminální zápletkou a nadpřirozenými jevy pracuje pětidílné drama Lightfields (ITV), které staví na obdobném konceptu jako seriál Marchlands. Tři rodiny ve třech časových rovinách – 1944, 1975 a 2012 – žijící v jednom domě jsou spojeny duchem dívky, která za záhadných okolností v roce 1944 zemřela.

Dvoudílné válečné krimi Murder on the Home Front nabízí zajímavou dvojici postav: patologa dr. Lennoxe Collinse a jeho asistentku Molly Cooper, kteří se snaží za pomocí na tu dobu moderních metod prokázat nevinu obviněného z vražd mladých žen. Během náletů na Londýn je velký tlak na uzavření případu a odsouzení samotářského Němce.

Bezpochyby jednou z největších seriálových událostí je uvedení krimi The Fall, za nímž autorsky a producentsky stojí scenárista Allan Cubitt (The Runaway, Murphy’s Law). Seriál přiláká mnoho diváků a divaček ke sledování už z toho důvodu, že se role vyšetřovatelky Stelly Gibson ujala Gillian Anderson a navíc kvůli této zajímavé příležitosti odmítla roli Cory Crowley, hraběnky z Granthamu v Downton Abbey.7 Tvůrci se v tomto temném seriálu mohli opřít nejen o přesné herectví Anderson, ale také Jamieho Dornana (Once Upon a Time) v roli protihráče Gibson – sériového vraha mladých žen a zároveň zdánlivě milujícího otce a manžela. Ještě před skončením první řady už byla potvrzena řada druhá, na níž by se měla v roli výkonné producentky podílet největší hvězda seriálu – Gillian Anderson. Bude zajímavé sledovat, jestli tato produkce BBC Northern Ireland udrží vysokou kvalitu a napětí, které její sledování provázelo.

Pozornost si zaslouží v srpnu uvedená čtyřdílná minisérie Southcliffe, se kterou přišel Channel 4. John Robinson z The Guardian v článku Southcliffe: the most harrowing drama on TV tvrdí, že Broadchurch a The Fall znovu zpopularizovali drsná dramata, ale blednou ve srovnání s touto minisérií.8 Se spíše bezzubou sérií Broadchurch má společné sledování dopadu zločinu na obyvatele malého města a s The Fall znepokojující násilné scény a vysokou kvalitu. Co do narativu se ukazuje Southcliffe jako velmi povedená minisérie,  ale počkejme si na odvysílání zbylých dvou dílů (11. a 18. 8.), které teprve ukáží, jak moc se podařilo tvůrcům pospojovat jednotlivé linie dohromady a vykreslit reakce jednotlivých postav na náhlou ztrátu jejich blízkých a pátrání po tom, co vedlo střelce k jeho činu. [Aktualizace 9. 9.: Bohužel se ve zbylých dvou částech nepodařilo navázat na kvalitu prvních dovu dílů a minisérie tak zůstala kdesi na půli cesty. V důsledku velké zklamání.] Je ale už teď jasné, že se scenárista Tony Grisoni přišel po vynikajícím Red Riding opět s velmi temným a silným příběhem. Režie se ujal Sean Durkin (Martha Marcy May Marlene), představitelé hlavních rolí Rory Kinnear a Sean Harris jsou zárukou herecké kvality.

Dvoudílné drama z novinářského prostředí The Field of Blood (BBC 1), zasazené do Glasgow, které běželo v květnu 2011, dostalo letos v srpnu přídavek v podobě dalších dvou dílů, jež opět vychází z bestselleru skotské autorky Denise Miny9, tentokrát The Dead Hour. Z roku 1982 se příběh posunul do r. 1984, talentovaná Paddy (Jayd Johnson) získala místo v The Daily News a opět je na stopě zločinu, tentokrát vedoucího do ř. Navíc přichází nová, velmi ambiciózní šéfka (Katherine Kelly) a redakci vedenou Devlinem (David Morrissey) čekají pořádné změny.

V květnu a červnu byla odvysílána trojdílná 2. řada série Case Histories (2011–?, BBC One), která vychází z detektivních příběhů Kate Atkinson, v nichž figuruje soukromé očko Jackson Brodie. Herecký představitel hlavní role Jason Isaacs sice zazářil za oceánem v původním seriálu Awake (2012, NBC), ale ani jeho přesvědčivé herectví, pochvalné kritiky a originální nápad seriálu spolu s loajální fanouškovskou základnou nepřesvědčily NBC k obnovení seriálu, jehož 1. díl sledovalo 6,24 milionů a poslední (13.) díl 2,87 milionů diváků10, pro druhou řadu. První epizodu Case Histories napsal Peter Harness (Wallander), druhou Debbie O’Malley (Silk, Upstairs Downstairs) a třetí epizodu Emily Ballou (The Slap).11 Traumatizovaný Jacson se svými vzpomínkami na dětství a současnými obavami, zda se dokáže postarat o dceru Marlee, ze které je malá slečna. Do toho jsou tu potíže s nepříliš legální prací, které se Jackson věnuje. Kvalitativně se Case Histories drží na úrovni první řady a já doufám, že Kate Atkinson ještě pár příběhů s Brodiem napíše, protože je to zajímavá postava, která našla ideálního představitele.

Jak je patrné, zatímco v USA ruší po první řadě vynikající seriály jako na běžícím pásu, britské TV společnosti dávají šanci – alespoň v oblasti krimi – pokračovat i těm lehce nadprůměrným. Samozřejmě to neplatí bez výjimky, vzpomeňme například na vcelku nadějný seriál Zen (2011, BBC One), který skončil po první řadě (3 epizodách). Britské krimi rozhodně stále mají co nabídnout (ať už z hlediska původních či adaptovaných příběhů, hereckých výkonů, ale i vizuálního stylu), těšme se tedy, co dalšího přinese tento rok…

V textu citované krimi seriály a série
Broadchurch (ITV)
Case Histories (BBC)
Crime Stories (ITV)
DCI Banks (ITV)
Death in Paradise (BBC)
Endeavour (ITV)
Falcón (Sky Atlantic)
Father Brown (ITV)
Good Cop (BBC)
Life of Crime
(ITV)
Lightfields
(ITV)
Luther (BBC)
Mayday (BBC)
Murder on the Home Front (ITV)
Ripper Street (BBC)
Scott & Bailey (ITV)
Sherlock (BBC)
Shetland (BBC)
Silk (BBC)
Southcliffe (Channel 4)
The Bletchley Circle (ITV)
The Fall (BBC)
The Field of Blood (BBC)
Vera (ITV)
Vexed (BBC)
Wallander (BBC)
Whitechapel (ITV)
WPC 56 (BBC)
Zen (BBC)

 

Print Friendly, PDF & Email
  1. Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Vera_%28TV_series%29 []
  2. propad z 8 milionů diváků oproti 1. dílu 2. řady je podobný jako v 1. řadě: 9,4 u prvního dílu oproti 7,5 v případě posledního dílu – viz http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Scott_%26_Bailey_episodes []
  3.  http://www.cultbox.co.uk/news/ratings/4802-ratings-round-up-the-bletchley-circle-is-bad-news-for-good-cop []
  4. Více o Crime Stories viz http://www.guardian.co.uk/tv-and-radio/tvandradioblog/2012/nov/28/crime-stories-most-radical-drama []
  5. Viz http://www.radiotimes.com/news/2013-03-12/benedict-cumberbatch-confirms-sherlock-series-4 []
  6. http://www.theatlanticwire.com/entertainment/2013/08/american-tv-continues-its-complicated-love-affair-foreign-crime-dramas/67882/ []
  7. Viz zde. []
  8. „Broadchurch and The Fall may have made gritty drama popular again, but they pale in comparison to this.“ http://www.theguardian.com/tv-and-radio/2013/jul/26/southcliffe-harrowing-tv-drama []
  9. Čtenářky a čtenáři v ČR od této autorky mohou znát komiks Muži, kteří nenávidí ženy, jenž vyšel v nakladatelství HOST a pro který Mina adaptovala známý bestseller. []
  10. Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Awake_%28TV_series%29 []
  11. http://www.bbc.co.uk/mediacentre/latestnews/2012/case-histories-2-casting-release.html []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru