Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Záleskautky – prostě girl power!

Záleskautky – prostě girl power!

Záleskautky – prostě girl power!
RECENZE – KOMIKS: Záleskautky (Stevensonová, Ellisová, Wattersová, Allen) – VERONIKA ZÝKOVÁ – 

Od té doby, co Nakladatelství Paseka dalo ve své produkci prostor také komiksům, přichází se samými zajímavými a čtenářsky úspěšnými tituly: pokud nechám stranou zdařilého Zátopka (recenze), o jehož vydání se Paseka podělila s Argem a ČOV, jsou to Úsměv a Ségry Rainy Telgemeierové, Hilda (ukázky + recenze prvního dílu) a její návrat Luka Pearsona. S tímto autorem je spjat také další titul, Slaďák, v němž Pearson figuruje jako protagonista autobiografického zápisníku své přítelkyně Phillipy Riceové.

Nyní se k pozoruhodným titulům přidává první díl komiksové série Záleskautky (ukázky jsme publikovali zde), nazvaný Střez se svaté kočičky. Při práci na něm se spojilo několik ženských autorek – editorka komiksového vydavatelství BOOM! Studios Shannon Wattersová s nápadem vymyslet komiksovou sérii o skupině dívek přišla za Grace Ellisovou, s níž vymyslela základy příběhu. Postavám následně vtiskla nezaměnitelný charakter komiksová výtvarnice Brooke A. Allen a jako spoluscenáristka byla přizvána Noelle Stevensonová. Tvorba každé z těchto dam je zajímavá sama o sobě, ale společně vytvořily skutečně pozoruhodnou sérii.

S pěticí děvčat se poprvé setkáváme hned uprostřed akce v nočním lese, kdy dojde ke konfrontaci s magickými liškami. Chvíli to trvá, než se člověk dostane postavám pod kůži, protože na nějaké seznamování není čas, dlouhých rozmluv si taky moc neužije, prostě jde se z akce do akce, kde se charaktery hrdinek profilují. Míra nadsázky až karikatury v kresbě je značná, o expresivitu není nouze, ale skvěle funguje, takže je opravdový požitek Záleskautky číst… a čtyři kapitoly jsou hned fuč. Kamarádky se dostávají do mnoha situací, ve kterých musí prokázat nejen svou odvahu, ale také nejrůznější schopnosti, vzájemně se doplňují – bez vzájemné spolupráce by daleko nedošly. Nechybí ani hustá vedoucí tábora Rosie, která má až pozoruhodné pochopení pro střet děvčat s nadpřirozenem. Naopak jejich starší spoluskautka Jen dlouho nevěří a vynakládá nemožné úsilí udržet je dál od jakéhokoli nebezpečí. Záleskautky si poradí samy a muži v příběhu téměř absentují, a když už se objeví, rozhodně nejde o stereotypní rozdělení úloh, jak jsou vyobrazovány stále ještě v naprosté většině děl současné popkultury.

V graficky precizně vyvedené knize si lze užít řadu hravých detailů a od prvních stran až do konce je dodržena stylizace knihy do skautské příručky. Při překladu si vyhrála i Martina Knápková, která se výtečně vypořádala se samotným názvem (Lumberjanes  Záleskautky), ale také s názvy kapitol (např. Slovní koumág nebo Vše, co se nás matematýká) Zábavné kresbě Brooke A. Allen vydatně dodává šťávu kolorování Maarty Laihoové – za všechny lze zmínit třeba vodní scény s říční příšerou. Knihu uzavírá galerie obálek a skicák postav.

Svět Záleskautek je plný překvapení a my se tak můžeme těšit na další díly, v nichž autorky svým hrdinkám uchystaly jistě nejedno šílené dobrodružství, které prověří jejich schopnosti i soudržnost. Veleúspěšná série ověnčená řadou cen (dvě Ceny Willa Eisnera, Cena Harvey, Cena GLAAD) má před sebou vydání sedmého svazku, jež je plánováno na prosinec, a další díly před sebou. Kdo by byl nervózní z čekání na druhý díl v češtině, může si zkrátit čekání dalšími tituly z komiksové produkce Paseky – v plánu je další pokračování Hildy a novinka Rainy Telgemeierové Ghosts. (( Více o plánech Paseky i dalších vydavatelů se dočtete v reportu z Crweconu: http://www.casopisxb1.cz/aktuality/crwecon-2017-report/ ))

 

Stevensonová, Ellisová, Wattersová, Allen

Záleskautky – Lumberjanes:
Střez se svaté kočičky

pevná vazba
128 stran
běžná cena: 299 Kč, cena v online eshopu Paseky: 239 Kč
Nakladatelství Paseka 2017
ukázka k přečtení

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru